Peste 200 de incendii, lichidate de pompierii din Grecia în ultimele două zile

Autoritățile au avertizat că vânturile puternice și căldura riscă să alimenteze mai mult pericolul și au cerut vigilență extremă. 

Pompieri
Pompieri

Pompierii din Grecia s-au luptat cu peste 200 de incendii în ultimele 48 de ore, spun oficialii, în timp ce zonele din sudul Europei se confruntă cu un val de căldură la sfârșitul verii, care a doborât o serie de recorduri și a declanșat alerte roșii în Franța și Italia. Incendiile din Grecia au ucis 20 de persoane în ultimele trei zile,  fiind scăpate de sub control chiar la nord-vest de Atena și în nord-estul țării, potrivit digi24.ro.

Autoritățile au avertizat că vânturile puternice și căldura riscă să alimenteze mai mult pericolul și au cerut vigilență extremă. 

Pompierii au fost chemați să lichideze 355 de incendii în ultimele cinci zile, a declarat ministrul grec al protecției civile, Vassilis Kikilias, inclusiv 209 care au început în ultimele 48 de ore.El a spus că au fost cele mai proaste condiții de când Grecia a început să colecteze date meteorologice și să emită o hartă a riscului de incendiu. Zonele mari au fost plasate la nivelul cinci, cel mai mare risc de incendiu, de șapte ori în acest an, dublu față de totalul pentru 2021 și de șapte ori față de 2012

 Un incendiu care a izbucnit marți și a avansat pe un munte spre parcul național Parnitha, la nord-vest de Atena, a înăbușit capitala cu fum și cenușă și a forțat evacuarea unor cartiere intregi, a caselor de bătrâni și a unei tabere de migranți.

În apropierea orașului-port din nord-estul Alexandroupolis, în apropiere de granița cu Turcia, autoritățile încercau să identifice 18 cadavre, despre care se presupune că ar fi migranți, descoperite marți, în timp ce pompierii se luptau cu cel mai mare incendiu din țară. Un procuror al Curții Supreme a ordonat o anchetă pentru a stabili dacă nu cumva există grupuri de piromani care acţionează în regiune, după ce oficialii guvernamentali au spus că incendiul a început în 15 locuri diferite, creând un front vast.

Franța, Germania, Suedia, Croația, Cipru, România și Republica Cehă au trimis pompieri și echipamente, inclusiv avioane și elicoptere, pentru a ajuta Grecia să lupte împotriva incendiilor, a transmis Uniunea Europeană

. Biroul meteorologic al Frantei a raportat cea mai ridicată temperatură medie a țării la sfârșitul verii, măsurată în 30 de stații meteorologice, de când a început să țină evidențe în 1947. Orașul sudic Toulouse a înregistrat miercuri cea mai ridicată temperatură vreodată, la aproape 41 de grade Celsius, la fel ca zeci de orașe și sate mai la est, inclusiv Narbonne, Carcassonne și Millau, cu câteva apropiindu-se sau chiar depășind 43 de grade Celsius. Primul transplant de uter din Marea Britanie