Dolari
Dolari. sursa foto: pixabay.com

Salariul minim pe economie cât şi pensia sunt atât de mici în Venezuela încât locuitorii nu își pot permite să cumpere un kilogram de carne sau de brânză. Valoarea echivalentă a 7,59 de dolari a salariului sau pensiei lunare este mai mică decât prețul unui kilogram de carne de vită, care în magazinele din Caracas se vindea miercuri cu preţuri între 8 şi 10 dolari, potrivit digi24.ro.

Acest venit, câștigat de peste 5 milioane de oameni, s-a redus miercuri la 7,59 de dolari la cursul oficial, după ce a fost echivalentul a 29,68 de dolari în martie, atunci când guvernul a aprobat majorarea salariului şi a pensiei, ultima decretată până în prezent.

Salariul nu a fost sufiicient miercuri nici pentru a cumpăra un kilogram de brânză de bivoliţă, care se vindea cu 8,43 de dolari, dar a fost suficient pentru a cumpăra o cutie de 30 de ouă, echivalentul a 5,75 de dolari. În prezent, o familie de 5 persoane are nevoie de echivalentul a peste 470 de dolari pe lună pentru a-şi permite coşul alimentar de bază, potrivit estimărilor Centrului de Documentare şi Analiză Socială al Federaţiei Profesorilor din Venezuela (Cendas-FVM). Aprecierea dolarului, care a fost de 52% în decembrie, îi afectează în principal pe venezuelenii care continuă să câştige în moneda locală, bolivarul. Bolivarul  în această lună s-a devalorizat cu 34% comparativ cu moneda americană. 

Nemulţumirea angajaților, nu doar din cauza salariilor mici, ci şi din cauza scăderii condiţiilor de muncă, s-a reflectat în protestele pe care organizaţiile sindicale le-au declanşat în acest an.

 Potrivit ONG-ului Observatorul Venezuelean privind Conflictele Sociale (OVCS), în cursul lunii noiembrie au avut loc 499 de manifestaţîi, multe dintre ele cu participarea lucrătorilor publici şi a pensionarilor, care au denunţat „puterea scăzută de cumpărare” a salariilor şi pensiilor „pe fondul fluctuaţiilor zilnice ale dolarului”.

Premiera unei piese de teatru în seara de Revelion, la Oradea