Tradiții populare de ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Tot în credința populară se spune că, în ziua de 7 ianuarie, toată lumea ar trebui să se simtă bine și să fie bucuroasă.

În fiecare an, pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc soborul Sfântul Ioan Botezătorul, fiind una dintre cele patru sărbători pe care Biserica Ortodoxă Română i le dedică sfântului. În calendarul creștin ortodox, soborul Sf. Ioan marchează și sfârșitul sărbătorilor de iarnă, potrivit ziare.com.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, tatăl său a fost preotul Zaharia și mama sa, Elisabeta, a fost descendentă din neamul lui Aaron.

 În religia creștină, sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, misiunea acestuia fiind de a pregăti calea și oamenii pentru venirea lui Iisus Hristos și de a-i boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. Potrivit tradiției populare în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. În unele zone din țară, pe 7 ianuarie, în ziua sărbătorii există un obicei numit „udatul Ionilor”.

 După slujba religioasă se formează un alai din feciori călare care poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional care merg pe lângă un car alegoric. 

Carul plin cu paie este tras de boi, care sunt împodobiți cu ţesături şi mărgele. Potrivit tradiției în car trebuie să se afle cea mai vârstnică femeie din sat și cel mai vârstnic bărbat. Din alai mai fac parte și persoanele care poartă numele de Ion, Ioana sau alte derivate. Alaiul merge la râu, iar acolo, pe versuri tradiționale are loc „udatul Ionilor”. Junii îi udă pe rând pe toți sărbătoriți de Sf. Ioan, iar la sfârșit li se împart colaci, vin și țuică. Sărbătoarea continuă apoi pe uliţele satului, cu dansuri şi cântece tradiționale. În Bucovina, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere. Tot în credința populară se spune că, în ziua de 7 ianuarie, toată lumea ar trebui să se simtă bine și să fie bucuroasă. Iar cei care sunt supărați pe 7 ianuarie, vor avea aceeași stare tot anul. De asemenea, conform traditiei populare, după Sfântul Ioan „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

ersonalul navigant al companiei Ryanair intră din nou în grevă