Mii de nurci, eliberate de la o fermă unde erau crescute pentru blană

Spargerea s-a produs în comitatul Van Wert, unde este amplasată ferma.

Zece mii de nurci sunt în prezent în libertate, în statul american Ohio, după ce persoane necunoscute au intrat într-o fermă care le creştea pentru blană şi au deschis uşile cuştilor. Aproximativ 40.000 de animale au evadat, dar majoritatea au rămas în curtea fermei, fiind recuperate de angajaţi. Spargerea s-a produs în comitatul Van Wert, unde este amplasată ferma, potrivit digi24.ro.

Potrivit șerifului local, Thomas Riggenbach, cele 10.000 de nurci care s-au răspândit în împrejurimi nu sunt un pericol pentru oameni, dar ar putea reprezenta o problemă pentru animalele domestice.


„Nu ştiu dacă există vreo primejdie pentru oameni, dar nu îi încuajez să încerce să prindă nurcile pe cont propriu. De obicei, aceste animale erau hrănite în ferma lor, iar acum vor încerca să se hrănească singure”, a spus şeriful. Nurcile ar putea fi atrase de păsările domestice din fermele din apropiere, proprietarii fiind sfătuiți să apeleze la serviciile de deratizare dacă au probleme. Imediat după evadarea nurcilor, autostrada din apropiere a trebuit să fie închisă, după ce multe dintre animale au fost ucise de automobilele aflate în trecere. 

Mark Flint, un specialist în sănătatea ecosistemelor de la Universitatea din Ohio se teme că nurcile eliberate vor avea de suferit în viitorul apropiat

. „Vor trebui să se descurce singure acum când temperaturile vor scădea sub limita îngheţului. Din păcate multe nu vor supravieţui”, a spus acesta.
Managerul fermei spune că nurcile care vor fi capturate vor trebui să fie sacrificate de teama bolilor pe care le-ar fi putut contracta în perioada în care au stat în afara cuştilor. Persoanele care au deschis cuştile nurcilor nu au fost încă identificate. Fermele care cresc nurci pentru blană au fost ţinta mai multor „spargeri” similare, în ultimii ani, efectuate de activiştii pentru protecţia animalelor.

Muzeul Naţional de Artă al României va găzdui Festivalul Brazilor de Crăciun