Producătorii de tutun din Spania, obligați să plătească pentru curăţarea chiștoacelor de pe străzi

Milioane de mucuri sunt aruncate la gunoi, dar şi pe domeniul public, fiind nevoie de zeci de ani pentru a se descompune

Companiile producătoare de tutun din Spania vor fi obligate să plătească o taxă pentru a curăţa mucurile de ţigări de pe străzi și plaje, conform noilor reglementări de mediu. Milioane de mucuri sunt aruncate la gunoi, dar şi pe domeniul public, fiind nevoie de zeci de ani pentru a se descompune, potrivit digi24.ro.

Regulile au intrat în vigoare vineri, nefiind clar cum vor fi puse în aplicare. Potrivit unui studiu realizat în 2020, aproximativ o cincime dintre spaniolii adulţi fumează zilnic.

Un raport al Fundaţiei catalane Rezero a estimat că autorităţile locale din Catalonia plătesc între 12 şi 21 de euro pe cap de locuitor pe an pentru curăţarea domeniului public de mucuri de ţigări, costurile fiind cele mai mari în zonele de coastă. Documentul prevede că mucurile de ţigări sunt cel mai frecvent deşeu de pe plajele din vestul Mediteranei. Specialiştii au mai stabilit că toate campaniile de sensibilizare a populaţiei şi scrumiere portabile de pe plaje nu au avut efectele scontate.

 Noile norme îi fac pe producători responsabili de colectarea mucurilor aruncate şi de transportul acestora pentru tratarea deşeurilor

Asociaţia industrială Mesa del Tabaco a declarat că încă aşteaptă detalii privind modul de aplicare a acestor reguli..Noile reguli fac parte dintr-o lege adoptată anul trecut care interzice comercializarea materialelor plastice de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile şi paiele pentru băuturi. Spania a introdus o serie de măsuri drastice pentru a reduce fumatul. În iulie anul trecut, fumatul a fost interzis pe toate plajele publice din Barcelona,  contravenienţîi fiind amendaţi cu 30 de euro.

Personalul navigant al companiei Ryanair intră din nou în grevă