Retrospectivă 2020: în București au fost construite cele mai multe locuințe din ultimii 30 de ani

Dacă este să facem o analiză a ultimilor 30 de ani vom vedea că în București au fost construite circa 90.000 de locuințe

În primele 9 luni din anul 2020, în București au fost construite cele mai multe locuințe din ultimii 30 de ani. În acest fel, anul 2020 intră în istorie nu doar ca un an politic și nu doar ca un an al restricțiilor sau coronavirusului.

Volumul de locuințe a căror construcție a fost terminată în București în primele nouă luni din 2020 depășește cu aproape 10% numărul locuințelor livrate în întregul an 2019, când a fost stabilit un record abosolut al ultimelor trei decenii, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică (INS).

Dacă este să facem o analiză a ultimilor 30 de ani vom vedea că în București au fost construite circa 90.000 de locuințe.

Banii statului au lipsit aproape total de pe piața rezidențială bucureșteană

De asemenea, doar 30% din numărul total de locuințe construite în ultimele 3 decenii în Capitală au fost realizate cu fonduri publice, restul fiind rezultatul investițiilor private. De altfel, banii statului au lipsit aproape total de pe piața rezidențială bucureșteană în ultimii 10 ani, potrivit datelor INS analizate de Profit.ro.

INFOGRAFIC Premieră – În primele 9 luni din 2020, în București au fost construite cele mai multe locuințe din ultimii 30 de ani. 2020 intră în istorie

Penultima zi din anul 2020 a venit cu datele publicate de Institutul Național de Statistică și, conform analizei, în primele nouă luni ale anului trecut au fost finalizate aproape 9.500 de locuințe în București.

Antoanela Comșa, președinte al Asociației Investitorilor de Real Estate din România și director general al dezvoltatorului cu capital spaniol Granvia Romania a declarat că în 2020 au fost vândute mai multe apartamente decât în 2019, cu toate că atât izolarea cât și distanțarea socială au fost litere de lege.

Multă lume a început să se teamă de inflație

Realizarea unui proiect durează minimum un an. Tot ce s-a recepționat în primele 9 luni din 2020 sunt proiecte începute în 2019, când nu știam că va veni o criză sanitară. Faptul că s-au și vândut aceste apartamente, în ciuda situației, se explică prin faptul că multă lume a început să se teamă de inflație și și-a direcționat economiile din bănci spre imobiliare, unde se obțin randamente superioare dobânzilor la depozite, iar, pe de altă parte, cei care nu erau deciși să își cumpere un apartament nou, au luat această hotărâre după ce au muncit de acasă înghesuiți”, a declarat Antoanela Comșa.

Deși pare utopic sau de necrezut, anul 2020 intră în istorie ca fiind cel mai prosper an în livrări din ultimii 30 de ani. Astfel, 2020 rămâne anul în care Bucureștiul a devenit prioritate și în care ne-am axat pe viitor mai mult ca în orice alt an.

Citește și: Cluj-Napoca. Sporul natural al populației este pozitiv

#News