Cinema Polonia
Cinema Polonia. Sursa foto : stiripesurse

Clienții unui cinematograf în aer liber amenajat într-un parc din Polonia pot vedea filmul stând pe biciclete fixe, trebuind să pedaleze pentru a produce energie electrică, potrivit stiripesurse.

Oamenii care pedalează pe biciclete fixe produc până la 50% din energie necesară cinematografului, inițiativa venind din partea unei companii

Ea a fost aplicată în mai multe orașe din Polonia pentru a-i încuraja pe polonezi să se gândească la protejarea mediului. Evenimentele au fost organizate în condițiile în care prețurile la energie vor crește în toată Europa, mulți polonezi fiind preocupați de modul cum își vor putea plăti facturile.

„Impactul negativ al companiilor… este resimțit zilnic. Iernile fără zăpadă, ploile torențiale, temperaturile excesive. Nu mai trebuie să explicăm ce este încălzirea globală, o simțim în fiecare zi”, a declarat David Frik, directorul de marketing al companieii. Inițiativa a avut succes în rândul clienților, un astfel de caz fiind a lui Marek Kaszewek, în vârstă de 63 de ani, pentru care  nu există un mod mai bun de  a petrece o seară decât vizionarea unui film sau mersul pe bicicletă.

 Energia electrică produsă de biciclete este folosită pentru proiectarea unui film în parcul central Pole Mokotowskie din Varșovia

Marek Kaszewek este unul dintre zecile de polonezi care au vizionat filmul „Knives Out”. Un rând de biciclete a fost instalat în fața unui ecran mare. Patrycja Kowalkowska, în vârstă de 25 de ani, și-a invitat prietenul să vadă filmul, afirmând că s-a gândit mai mult timp la modalități de limitare a consumului de energie. „Înainte de a mă urca pe bicicletă am spus chiar că vreau una pentru a-mi încărca telefonul”, a spus ea.

Pământul ar putea ieși de pe orbita Soarelui, avertizează cercetătorii