Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunță că va fi o iarnă complicată pentru Europa în privința alimentării cu gaze, subliniind însă că România nu este atât de dependentă de gazul rusesc, potrivit digi24.ro.

Cât vor plăti românii pentru gazele consumate

Ministrul Energiei a mai declarat că pentru persoanele care au centrale individuale pe gaz s-a eliminat plafonul de consum, prețul urmând să fie același, indiferent de consum, și anume de 31 de bani pe kilowatt.

„Iarnă trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarnă trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi. Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme – mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării.  Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarnă trecută.  Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”, a declarat Virgil Popescu. 

 Ministrul Energiei a mai declarat că va fi o iarnă complicată, fiind monitorizate complet și continuu fluxurile de gaze, România nefiind atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene.


El a dat asigurări că România are suficient gaz

„Vom trece, avem cantitățile de gaze necesare. În momentul de față avem 2,306 miliarde de metri cubi, reprezentând 75,6 la sută din capacitatea de înmagazinare, adică vreau să vă zic că am depășit cifra de la 1 noiembrie anul trecut, deci avem mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut. Deci, o să depășim cu certitudine, în noiembrie anul ăsta o să fie peste 80 la sută, dar nu m-aș hazarda să spun cu cât, pentru că pe măsură ce se duce timpul și temperatura scade – și suntem în septembrie, încă mai înmagazinăm bine în septembrie – crește și consumul și atunci din producția internă și puțin din importul care vine se înmagazinează mai puțin. Deocamdată încă suntem, eu cred că la începutul lui 1 octombrie, o să fim peste 80 la sută”, a arătat Virgil Popescu.

Transportatorii români cer suspendarea obligaţiei întoarcerii acasă a camioanelor