Mulți nu au avut încredere în chirurgia robotică și, totuși, controversatul subiect vine doar cu avantaje. E vorba de o ambiție, de faptul că se insistă zi de zi. Se insistă asupra faptului că viața nu depide doar de bani, pile și noroc. Depide și de evoluție, de tehnologie, de aparate futuristice care sperie pe multi.

”Pretențiile pacientului față de actul chirurgical sunt legate în primul rând de supraviețuire, iar în cancer de rezultatul oncologic.

Nu este însă deloc de neglijat și rezultatul funcțional. Bolnavii în ziua de astăzi consideră vindecarea atunci când trăiesc, când cancerul sau boala pentru care au fost operați a fost vindecată, dar și când calitatea vieții lor este aproape de normal și seamănă foarte mult cu cea de dinainte de operație. Aici intervine robotica.

Uneori aceste diferențe funcționale nu sunt foarte ușor sesizabile. În cazul chirurgiei pelvine vorbim de funcția urinară și de funcția sexuală, care sunt întreținute cu ajutorul unor terminații nervoase care ajung la nivelul sferei genitale sau urinare și care, dacă sunt sacrificate în timpul unei intervenții ce nu reușește să le vizualizeze atât de bine, sigur ca sunt serios afectate postoperator”, explică Prof. Dr. Irinel Popescu, Doctor în Științe medicale, Medic primar Chirurgie generală, promotorul Chirurgiei Robotice în România și coordonatorul Echipelor de Chirurgie Robotică Digestivă din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Mulți se tem, mulți rămân sceptici și, totuși, se investește. Un exemplu este Spitalul Clinic Sanador, cel mai mare spital privat din țară. Spitalul a ales să investească în chirurgia robotică, dotând blocul operator cu cea mai nouă generație de tehnologie chirurgicală robotică – Robotul daVinci Xi.

Cu ajutorul lui sunt efectuate intervenții din sfera chirurgiei generale, chirurgiei toracice și a chirurgiei colorectale.

„De la an la an indicațiile pentru chirurgie robotică au crescut, iar cifrele vorbesc de la sine. Atacurile asupra roboticii au fost legate de costurile mari, adversarii roboticii spunând că nu sunt contrabalansate de beneficii. După 20 de ani de experiență în chirurgia robotică, avantajele acestei chirurgii sunt de ordin funcțional. Vorbim aici de calitatea vieții.

În chirurgia generală, acest lucru este valabil pentru pelvisul profund – mai ales în cazul cancerelor si leziunilor rectului mijlociu și inferior, în special atunci când vrem să păstrăm sfincterul anal.

Aici, pe lângă accesul instrumentelor robotice și versatilitatea lor, vizualizarea perfectă mai ales a nervilor este ajutată intraoperator de diferite metode, precum vizualizarea traiectelor nervoase cu ajutorul unei substanțe ce se numește verde indocianin, așa încât la sfarșit pacientul poate avea maximum de beneficiu funcțional”.

Atunci când viața contează, atunci când evoluția nu încetează să ne uimească și atunci când acceptăm viitorul, salvarea vine mai ușor. Chit că e vorba de bisturiul chirurgului uman sau de un braț robotic.

Citește și: Concluzia psihologilor: coronavirusul a dus la alcool și violență

#News