Concluzia a tot circulat prin spațiile media. S-au scris articole, s-a ajuns la păreri nu tocmai optimiste și s-au făcut studii în câteva luni, cât pentru mulți ani. Nu s-a scufundat încă barca, dar mulți s-au scufundat în depresie. În stări de anxietate, de nesiguranță, de teamă.

Și, uneori, nici apelul la 112 nu mai ajută:

”Top trei motive pentru care am fost sunați: atacurile de panică, apoi situații de depresie și situații în care anxietatea era mai crescută. Teama de boală, teama că ar putea să nu mai existe locuri în spitale, teama de a nu-și pierde locul de muncă, teama de a nu-și pierde calitatea vieții, teama că nu va mai fi viața la fel ca înainte, au fost foarte multe temeri”, a declarat Nicoleta Larisa Albert, psiholog și președinte al Asociației Proacta EDU.

Despre copii, acum. Învățământul on-line nu a reprezentat o soluție pentru toți. Iar teama a rămas acolo și încă reprezintă o constantă. Asta, în ciuda vacanței:

”Au fost foarte multe situații în care copiii s-au simțit triști. Adaptarea la învățământul online nu a fost una ușoară pentru ei, mulți dintre ei au avut dificultăți în ceea ce privește asimilarea cunoștințelor și foarte multe temeri în ceea ce privește examenele pe care aveau să le susțină”, a declarat Cătălina Surcel, directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului, citată de Agerpres.

Dacă teama dispare în urma consumului de alcool? Probabil. Dacă asta reprezintă o soluție? Sub nicio formă. Anxietatea tratată cu paharul nu a fost niciodată un tratament real. Din contră:

”Foarte mulți oameni au consumat ca să poată să doarmă sau ca să poată să își calmeze anxietatea sau pur și simplu de plictiseală și să compenseze faptul că nu mai aveau aceleași ocazii pe care le aveau înainte de pandemie și, în general, consumul de alcool crește în orice criză socială”, a declarat Eugen Hriscu, psihiatru.

Cred că ajungem cât de curând la momentul în care psihologul nostru va avea nevoie de propriul psiholog.

Concluzia? Multe pot fi tratate cu calm și răbdare. Doar că, din păcate, nu există o soluție universală.

Citește și: Von der Leyen și cele 6 miliarde de euro pentru lupta cu virusul

#News