Se deschid primele centre drive-thru din Moldova

Galațiul și Suceava, „liber” la vaccinării direct din mașină

După săptămâni lungi în care edilul Galațiului, Ionuț Pucheanu s-a plâns de faptul că nu sunt distribuite suficiente doze de vaccin pentru desfășurarea unei campanii de succes, așa cum se întâmplă în vestul țării, iată că a venit momentul ca Galațiul să fie trecut pe harta centrelor de vaccinare de tip drive-thru.

Astfel, începând de duminică, 9 mai, „va funcționa primul centru de vaccinare de tip drive-through din oraș care va fi amplasat în parcarea Galati Shopping City. În cadrul centrului, care va avea patru fluxuri de vaccinare, se va utiliza serul Pfizer, iar programul va fi între orele 8.00 și 20.00”, se arată într-un comunicat al Primăriei Galați. Potrivit administrației locale, aceasta va asigura amenajarea și dotările necesare pentru buna funcționare a centrului de vaccinare.

Tot din acest weekend, la Suceava se va deschide un astfel de centru, în parcarea Shopping City. De altfel, la o dată ce va fi anunțată ulterior, constănțenii se vor putea și ei vaccina în acest tip de centru de vaccinare.

În acest moment sunt disponibile 4 centre de vaccinare drive-thru, la Deva (aici a fost deschis primul, pe 24 aprilie), Cluj Napoca, Arad și București, urmând ca în perioada imediat următoare să fie funcționale încă două în Capitală.

Moldova, în jumătatea inferioară a clasamentului

Într-o ierarhie a județelor, potrivit unei postări a RoVaccinare, din 4 mai, Galaţiul ocupă locul 23 între judeţele României, într-o ierarhie realizată în funcție de procentul populației vaccinate cu cel puțin o doză, având o rată de vaccinare de 14,7%, în timp ce Suceava (primul oraș carantinat din cauza Covid) se află pe penultimul loc, cu numai 10,5%. Pe primele trei locuri se află București (31,2%), Cluj (28%) și Timiș (22,5%).  

În privința maratoanelor vaccinării, după cele de la Timișoara, urmează un altul la București, în perioada 9-11 mai (Sala Palatului și Biblioteca Centrală), iar în perioada  14-17 mai, la Sala Polivalentă BT Arena. Totodată, spitalele militare din Timișoara, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova și Iași vor fi deschise non-stop în scopul vaccinării în masă a populației. Până la raportarea de miercuri, au fost vaccinate 3,449 milioane de persoane, din care peste 2,138 milioane cu ambele doze.

Citește și: Maraton de vaccinare pentru civili, la Spitalul Militar din Timișoara