Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați are mare nevoie de donatori

Apel destinat tuturor celor care locuiesc în Galați

Foto: crtsgalati.ro

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați le cere gălățenilor ajutorul. Mai exact, oricine îndeplinește câteva condiții de bază și își dorește să doneze 450 ml de sânge cu scopul de a salva o viață, o poate face cu o simplă prezentare la centru sau înscriindu-se prin aplicația Donarium.

Există câteva mici condiții pentru a te putea înscrie în cadrul campaniei de donare de sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați

În cazul în care te-ai hotărât să devii donator, ori să-ți reiei, după caz, activitatea de donator de sânge, trebui să știi că există și câteva condiții. Mai exact, trebuie să cântărești mai mult de 50 kg, să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg si cea diastolica intre 60 si 100 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, piercing, să nu urmezi tratamente medicamentoase de tipul antiinflamatoarelor, contraceptivelor orale sau antibioticelor. Mai mult, dacă ești femeie și ești însărcinată, ori în perioada menstruală, nu vei fi eligibilă pentru a deveni donator de sânge. De asemenea, ai grijă să nu bei alcool cu cel puțin 48 ore înaintea donării. Cei peste 50 ani vor trebui să se prezinte cu o adeverință de boli cronice, eliberată de medicul de familie. Donatorul trebuie să nu fi aibă sau să nu fi avut boli de piele sau de inimă, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, bruceloză sau diabet zaharat insulinodependent.

Dimineața de dinainte donării de sânge

În dimineața de dinaintea donării de sânge ai voie să bei o cană de ceai sau cafea și să mănânci un mic dejun slab caloric (eventual fructe sau legume). Sub nicio formă nu vei avea voie să mănânci lapte, unt, carne sau orice altceva din categoria alimentelor „grase”. N-ar strica nici dacă te-ai abține de la fumat cu o oră înainte de a dona sânge și apoi, încă o oră după ce ai donat.

Ce primești tu, în calitate de donator

În primul rând, satisfacție. Ai ajutat un om să trăiască și ai dat un boost sistemului medical, și așa cocoșat. Mai mult, ți se fac analize gratuite și confidențiale: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); TPHA (siffilis); ALT (probe hepatice). Iar dacă asta nu e suficient, primești și un discount de 50% pentru transportul în comun din Galați, valabil 30 zile, 7 bonuri de masă și o zi liberă de la angajator.

Recoltarea sângelui se face în condiții de maximă siguranță, în procedeu fiind folosite ustensile de unică folosință, acolo unde este cazul, și sterile în cazurile în care acestea nu sunt menite să fie de unică folosință.

Te poți programa eficient cu ajutorul aplicației Donarium

Pentru că timpul e inamicul tuturor în zilele noastre, aplicația Donarium vine în ajutorul oricui își dorește să doneze, însă să rămână, deopotrivă, loial timpului său.

Aplicația poate fi descărcată de aici (Google Play) și aici (iOS).

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați se află pe Strada Regimentul 11 Siret nr. 48A.

Citește și: Hip-hop dacic cu holteii naționaliști, Sișu și Puya