Pericol major pentru șoferi, asemănător cu băutura și drogurile

Șoferii care conduc după ce au dormit noaptea mai puțin de 5 ore prezintă un pericol mare de accidente

Persoanele care conduc după ce au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte prezintă un risc la fel de mare de accident la fel ca cei care au consumat alcool sau droguri, potrivit unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Queensland din Australia, potrivit ziare.com.

 Cercetătorii pun problema ca șoferii să fie amendați sau chiar să-și piardă permisul de conducere dacă conduc mașina în stare de oboseală.

Experții avertizează asupra acestui pericol major pe care conducătorii auto îl au în trafic, în această stare. Ei sublineaza faptul că 20% dintre accidentele produse se datorează acestei cauze.  Studiul s-a realizat pentru a afla dacă s-ar putea reduce numărul de accidente legate de oboseală pe drumurile australiene, folosind o strategie similară cu aceea folosită în cazul celor care conduc în stare de ebrietate.

După sintetizarea rezultatelor a 61 de studii unice, s-a constatat că a dormi mai puțin de 4 până la 5 ore în ultimele 24 de ore este asociat cu o dublare aproximativă a riscului unui accident de vehicul, fiind același risc de accident observat atunci când șoferii au o concentrație de alcool în sânge de 0,05 la sută.

Mai mult, riscul unui șofer de a se accidenta crește semnificativ cu fiecare oră de somn pierdută cu o noapte înainte. Unele studii au sugerat chiar că, atunci când un șofer a dormit între zero și 4 ore în noaptea precedentă, ar putea exista de până la 15 ori mai multe șanse de a avea un accident.. Nu există o modalitate actuală de a evalua oboseala la marginea drumului, nici un test de respirație sau un test de sânge care să evalueze cât de mult  a dormit sau cât de afectat este un sofer.

Calitatea aerului de la metroul din Paris, subiect de anchetă