Calitatea aerului de la metroul din Paris, subiect de anchetă

Asociaţia Respire acuză regia de transport din Paris de ”înşelăciune şi vătămari involuntare” din cauza degradării calităţii aerului la metrou

Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară ce vizează RATP după o plângere depusă de asociaţia Respire care acuză regia de transport din Paris de ”înşelăciune şi vătămari involuntare” din cauza degradării calităţii aerului la metrou, a anunţat asociaţia, potrivit ziare.com.

Parchetul a confirmat deschiderea unei anchete în februarie pentru ”punerea în pericol a altor persoane şi înşelăciune privind prestarea unui serviciu care implică un pericol pentru sănătatea umană”.

 ”Este timpul să ridicăm legea tăcerii şi ca RATP să spună adevărul utilizatorilor”, a declarat Tony Renucci, director general al Respire, citat într-un comunicat al asociaţiei, care a depus plângere în martie 2021. Asociaţia acuză RATP că ascunde utilizatorilor săi nivelul de poluare a aerului din spaţiile sale subterane. Asociaţia speră că ”în sfârşit va face ceea ce este necesar” pentru a rezolva problema. RATP este la curent cu situaţia de la începutul anilor 2000, menţionează Respire. 

”Calitatea aerului este o prioritate”, afirmă la rândul său regia de transport.

RATP a adăugat că a implementat un ”plan de acţiune ambiţios” împotriva acestui fenomen, de peste 20 de ani. Respire a indicat că s-a bazat pe două rapoarte realizate în 2019 şi 2021 pentru a-şi susţine plângerea, potrivit cărora aerul de la metroul din Paris şi din RER (trenurile regionale) este mult mai poluat cu particule fine decât cel din exterior. Poluarea cu particule fine poate provoca disconfort sau infecţii respiratorii şi poate duce la o creştere a spitalizărilor sau a mortalităţii legate de aceste patologii. Proiectul privind registrul electronic al istoricului vehiculelor, dezbătut la Camera Deputaţilor