Proiectul privind registrul electronic al istoricului vehiculelor, dezbătut la Camera Deputaţilor

Proiectul interzice modificarea kilometrajului unui autovehicul şi înregistrarea intervenţiilor în service pentru repararea unor avarii grave la direcţia, sistemul de frânare sau structura de rezistenţă a unei maşini.

Un proiect de lege prevede înfiinţarea unui Registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, acesta fiind la Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislativă care a primit votul Senatului prevede înfiinţarea unui astfel de registru la nivelul RAR, interzice modificarea kilometrajului unui autovehicul şi înregistrarea intervenţiilor în service pentru repararea unor avarii grave la direcţia, sistemul de frânare sau structura de rezistenţă a unei maşini. Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia, Ion Iordăchescu, salută iniţiativa şi spune că aceasta ”va schimba definitiv piaţa vânzării maşinilor second hand”, potrivit g4media.ro.

Potrivit proiectului aflat la Camera Deputaţilor, Registrul privind istoricul vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România va fi înfiinţat la nivelul Registrului Auto Român (RAR).

 Service-urile autorizate vor fi obligate să transmită indicaţia odometrului, indicaţii legate de repararea sau înlocuirea acestuia, valoarea kilometrajului înainte de intervenţia şi după intervenţia asupra odometrului, date privind principalele reparaţii executate asupra sistemului de direcţie,  instalaţiei de frânare sau structurii de rezistenţă a caroseriei ori şasiului. 

Modificarea kilometrajului va fi considerată infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de până la un an, la fel şi punerea în circulaţie a autovehiculelor cu kilometrajul defect sau vânzarea unei maşini cu odometrul modificat.

 Proiectul de lege interzice, de asemenea, ”modificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune ori inacţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul”. În plus, în cazul în care kilometrajul este defect, proprietarul autovehiculului este obligat să îl înlocuiască ”fără întârziere” la un operator autorizat.

OMS, atenționare privitoare la creșterea numărului ţânţarilor care transmit boli virale