OMS, atenționare privitoare la creșterea numărului ţânţarilor care transmit boli virale

Schimbările climatice şi creşterea temperaturilor în aceste regiuni au permis insectelor să se reproducă mai uşor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că ţânţarii din specia Aedes, care transmit boli virale precum febra Dengue, Zika sau febra Chikunguna, au o prezenţă tot mai frecventă în sudul Europei şi în Conul sudic al Americii de Sud, potrivit digi24.ro/.


Schimbările climatice şi creşterea temperaturilor în aceste regiuni au permis insectelor să se reproducă mai uşor, a semnalat un responsabil al OMS în domeniul bolilor tropicale, doctorul Raman Velayudhan.

 OMS atenţionează că o creştere a numărului cazurilor de febră Dengue şi febră Chikunguna observată în ultimele luni ale anului trecut şi în primele luni ale anului în curs în unele ţări sud-americane ar putea fi un avertisment pentru ţările din sudul Europei, precum Spania, Franţa, Italia, Grecia sau Croaţia. Temperaturile ridicate care se înregistrează în ţările europene în lunile de primăvară şi vară favorizează înmulţirea ţânţarilor pe continent. Experţii OMS reamintesc că, spre deosebire de ţânţarii care transmit malaria, periculoşi noaptea, cei din specia Aedes înţeapă oamenii în timpul zilei.

În plus, întrucât aceşti ţânţari pot ataca mai multe persoane în aceeaşi zi, este astfel favorizată apariţia unor focare de infectare în zonele cu mare densitate de populaţie.

„Am înregistrat cazuri de febră Chikunguna în oraşul (argentinian) Buenos Aires şi în provincia omonimă, unde nu am văzut niciodată înainte”, remarcă Diana Rojas, responsabilă tehnică a OMS pentru această boală virală şi pentru Zika, ea subliniind că este nevoie de o atenţie specială pentru mediile unde se află un mare număr de oameni, precum centrele de învăţământ şi locurile de muncă. În cazul virusului Zika, ce a determinat OMS să declare epidemia din anul 2015 urgenţă de sănătate publică internaţională, experţii în sănătate au cerut populaţiei mai multă precauţie inclusiv în relaţiile sexuale, pentru că virusul se transmite şi pe această cale.

Doi soţi din Covasna, reținuți preventiv pentru că și-au sechestrat fata