CTP șterge pe jos cu Moise Guran, pentru afirmații făcute în 2014, aflate abia acum. Cristian Tudor Popescu a lansat o critică dură la adresa lui Moise Guran, plecând de la un articol scris de acesta pe blog în 2014.

CTP l-a criticat dur, în Republica, pe Moise Guran pentru un articol pe care proaspătul politician îl publicase prin 2014, pe blog, pe vremea când acesta era jurnalist.

CTP șterge pe jos cu Moise Guran, pentru afirmații făcute în 2014, aflate abia acum

Articolul era scris în contextul invadării Ucrainei de către forțele sprijinite de Rusia: ”Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi oraşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat, la fel cum este, acum, în pericol Ucraina”.

Citește și USR la negocieri, Barna își dorește alegeri în două tururi

Critica lui CTP a fost extrem de dură: ”Afirmația că împușcarea a mii de țărani de către armată în 1907 a fost necesară, pentru că altfel desculții dărâmau regatul României, este o tâmpenie de dreapta extremă înfiorătoare. Până aici, dl Guran poate fi încadrat în categoriile „capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil”, cum o face Asociația 17 decembrie Timișoara, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluție.

Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată. Nu înseamnă numai ceaușism congenital. Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului”.

CTP își încheie critica precizând că reacția sa nu este întârziată, motivul pentru care și-a spus abia acum punctul de vedere este simplu: a aflat recent de acest material publicat de Guran.

Care este replica lui Moise Guran

Moise Guran a replicat, într-o intervenție la Europa FM, spunând că ”articolul pe care l-am scris în 2014 era în contextul invadării Ucrainei de către ruși. Tot articolul era despre state slabe care nu știu niciodată ce le-a lovit când Rusia intervine… Opiniile sunt libere.

Poate opinia mea a fost greșită, categoric a fost greșită în privința modului în care am formulat-o și care ar fi putut lăsa de înțeles că eu aș fi justificat omorârea civililor la Revoluție. Aceasta e o interpretare răutăcioasă pur și simplu.

Proaspătul politician, replică savuroasă

În legătură cu atacurile pure la persoană pe care dl Popescu le-a desfășurat folosind Europa FM și site-ul Republica: mie mi-a făcut mare plăcere să dezbat cu dl Popescu la Europa FM, aș mai face oricând cu aceeași plăcere, am un respect deosebit pentru domnia sa și i-aș transmite un singur lucru: să fim atenți cum îmbătrânim, domnule Popescu. Atât am avut de spus”.

#NEWS