Sursa foto: Facebook/Guvernul României

Aflat în Japonia pentru funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe, Nicolae Ciucă a avut miercuri o întrevedere cu omologul său din Republica Coreea, Han Duck-soo.

Cu acest prilej, demnitarul român a solicitat sprijin pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). De asemenea, l-a invitat pe prim-ministrul sud-coreean într-o vizită oficială în România, anul viitor.

Nicolae Ciucă: Investitorii sud-coreeni au avut încredere în potenţialul României

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului României, principalul subiect inclus pe agenda întrevederii a vizat impulsionarea Parteneriatului Strategic în baza căruia funcţionează deja de mai mulţi ani relaţia dintre România şi Republica Coreea.

O altă temă majoră abordată a fost securitatea globală, în contextul creat de agresiunea rusă asupra Ucrainei.

„I-am mulţumit omologului sud-coreean, Han Duck-soo, pentru buna colaborare dintre ţările noastre din perioada pandemiei şi i-am transmis dorinţa noastră de a dezvolta cadrul relaţiei bilaterale inclusiv în domeniul apărării, Republica Coreea numărându-se printre partenerii globali ai NATO şi având în vedere importanţa strategică din punct de vedere geografic a ţărilor noastre şi provocările de securitate actuale din regiunea Mării Negre şi cele din zona Asia-Pacific. De asemenea, am apreciat interesul investitorilor sud-coreeni care au avut încredere în potenţialul României”, se arată în comunicat.

Sursa amintită subliniază că prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat sprijin pentru aderarea României la OCDE.

Aproape 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Coreea

Premierul român l-a invitat pe omologul său sud-coreean într-o vizită oficială în România, anul viitor. În 2023 se vor celebra 15 ani de când cele două ţări colaborează în cadrul Parteneriatului Strategic.

Pentru consolidarea relaţiilor economice bilaterale, Ciucă a propus relansarea activităţii Comitetului pentru colaborare industrială şi organizarea unui forum de afaceri. Acesta va avea ca scop valorificarea oportunităţilor în domeniile producerii de energie verde, energie nucleară, tehnologia informaţiei.

La rândul său, premierul Coreei de Sud a apreciat relaţiile bilaterale şi contribuţia României la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO şi garantatea securităţii în regiune.