legea bugetului 2020
Klaus Iohannis

Mult discutata lege a bugetului de stat, pentru care Guvernul României condus de către Ludovic Orban își asumase răspunderea încă din data de 23 decembrie, a fost astăzi promulgată de președintele țării, domnul Klaus Iohannis. Proiectul legii bugetului de stat si a asigurărilor sociale pe 2020 a suferit, de-a lungul timpului, modificări nenumărate, ajungând astăzi la forma sa finală propusă de Guvern și aprobată de președinte. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Guvernul României a ținut cont atât de sugestiile celor din USR, cât și de sugestiile ALDE, la pachet venind și amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari. De asemenea, s-au sumplimentat sumele destinate infrastructurii, cât și mediului, luând în calcul subiectul autostrăzilor Târgu Mureș – Iași – Ungheni, Comarnic – Brașov, însă și repararea DN-urilor.

„Avem amendamente pentru obiective din domeniul mediului prezentate de USR pentru operaţionalizarea sumalului masei lemnoase. Avem de asemenea alocări pentru sistemele mobile de măsurare a calităţii aerului şi pentru alte obiective importante din domeniul mediului. Sigur, că mi-ar fi foarte greu să trec în revistă toate amendamentele formulate. Există fără discuţie posibilitatea ca unele amendamente cu efecte benefice să nu le fi putut accepta. Credeţi-mă, este vital pentru România să dea un semanl ferm că porneşte lupta cu dezechilibrele economice, readuce bugetul de stat şi în general indicatorii macro-economci spre echilibru”, a a declarat premierul Ludovic Orban, astăzi, în Paralament.

„Nu poţi să generezi cheltuieli la nesfârşit fără venituri. Oricine vine şi zice că vrea să dea ceva trebuie să spună de unde dă acei bani. Dacă ne permitem să cheltuim mai mult un an, doi, există riscul ca 10 ani de zile noi şi copii noştrii vor da o parte din resursele adunate la bugetul de stat, pentru a plăti datorii. Resursele financiare trebuie folosite pentru investiţi, ca într-o casă. Dacă nu schimbăm filozofia bugetară, dacă nu prioritizăm alocarea bugetului către investiţii şi creşterea calităţii educaţiei, creşterea calităţii în serviciul de sănătate, riscăm să ajungem la un momentdat, nu suntem departe, să nu ne ajungă bugetul să paltim salarii, pensii sau subvenţii de pensii”, a subliniat Orban.

În încheiere, Ludovic Orban i-a rugat pe colegii săi să aibă încredere în acest buget și în deciziile luate de Guvern.

#News