Casa celebrei Miţa Biciclista, redeschisă publicului în noiembrie

Cu această ocazie va fi organizat un mare bal mascat

Casa Mița Biciclista se redeschide publicului după 80 de ani, prin organizarea unui mare bal în noaptea de 19 spre 20 noiembrie, de către Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN), potrivit romaniatv.net.

Potrivit organizatorilor, balul celebrează deschiderea casei istorice cu o mare petrecere

„În noaptea de 19 spre 20 noiembrie începem împreună o nouă istorie a cunoscutei case din inima Bucureștiului. Locul va găzdui din 2023 un întreg ecosistem cultural cu braserie, spații de cultură urbană și artă și cinema. Muzica se va auzi din nou în saloanele Miței după întregi decenii de liniște: seara este deschisă de un recital extraordinar susținut de Bălănescu Quartet, care vine direct de la Londra pentru deschiderea casei din centrul Bucureștiului. În spiritul avangardist al personalității Miței, cvartetul de coarde se distinge prin sensibilitate și fluiditatea stilului, dar și provocarea granițelor stilului muzical”, anunţă organizatorii. Noaptea târziu, DJ Claudia deschide sezonul de petreceri din casă Miței Biciclista, în timp ce salonul cu magie, jocuri de cărți și tarot va fi animat toată noaptea la etajul doi al casei istorice, etajul unde Mița, despre care se spune că a fost curtată de regele Ferdinand, își avea budoarul în cele patru camere mari.

Participanţii la bal trebuie să respecte un cod vestimentar: „negru și alb, șic”. „Penele de struț nu sunt obligatorii, dar Mița le găsea fabuloase”, au declarat organizatorii.

 Accesul la balul din casă curtezanei Miţa Biciclista se face pe bază de mască, fiind inclusă în prețul biletului. Toate biletele s-au vândut, dar organizatorii promit şi alte evenimente atractive în decembrie.Miţa Biciclista a fost o damă de companie de lux şi o femeie foarte extravagantă care nu ţinea cont de părerea lumii.Miţa Biciclista, pe numele real Maria Mihăescu, s-a născut în anul 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova, fiind fiica unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ. La vârsta de 14- 15 ani, ea a fost remarcată, începand „cariera de curtezană”. Devenită o tânără cultă şi învăţată la pension în străinătate, Maria Mihăescu l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei.

Pe vremea când bicicleta era un lucru rar, Miţa Biciclista a fost prima femeie care pedala pe marile străzi ale Capitalei. În timp ce toată lumea făcea baie în public în halat, Miţa a fost printre primele femei care a apărut în mare în costum de baie sumar.

Tânărul care ar fi furat un sac cu bani ai Poștei Române, ar fi cheltuit o parte din ei pentru a se distra