Cel mai dur material de pe Pământ, obținut de cercetătorii din SUA

Este vorba despreun aliaj format din crom, cobalt și nichel.

O echipă internațională de oameni de știință condusă de Universitatea California din Statele Unite au obținut un material care este cel mai dur de pe Pământ, un aliaj format din crom, cobalt și nichel. Experții au publicat studiul în revista Science din luna decembrie 2022. Noul material are cea mai mare duritate măsurată vreodată în lume, având o rezistență și o ductibilitate extrem de ridicate, potrivit ziare.com.

„Când proiectați materiale structurale, doriți ca acestea să fie puternice, dar și ductile și rezistente la rupere”, spune metalurgul Easo George, de la Laboratorul Național Oak Ridge și la Universitatea din Tennessee.

 „De obicei, este un compromis între aceste proprietăți. Dar acest material le are pe amândouă și, în loc să devină fragil la temperaturi scăzute, devine mai dur”. Rezistența, ductilitatea și duritatea sunt trei proprietăți care determină cât de durabil este un material. Rezistența descrie rezistența la deformare, ductilitatea descriind cât de maleabil este un material. Easo George și colegul său, autorul principal, inginer mecanic Robert Richie de la Laboratorul Național Berkeley și Universitatea din California, Statele Unite, au lucrat la o clasă de materiale cunoscute sub numele de aliaje cu entropie ridicată sau HEA.

 Un astfel de aliaj, CrMnFeCoNi (crom, mangan, fier, cobalt și nichel), a făcut obiectul unui studiu, după ce oamenii de știință au observat că rezistența și ductilitatea acestuia cresc la temperatura azotului lichid, fără a compromite duritatea

 Un derivat al acestui aliaj, CrCoNi (crom, cobalt și nichel), a prezentat proprietăți și mai bune.  Potrivit lui George și Ritchie, rezistența acestui material în apropierea temperaturilor heliului lichid (20 Kelvin, [-253°C, -424°F]) este de până la 500 de MPa-Sqrt. „În aceleași unități, duritatea unei bucăți de siliciu este unu, structura de aluminiu din avioanele de pasageri este de aproximativ 35, iar duritatea unora dintre cele mai bune oțeluri este de aproximativ 100. Deci, 500, este un număr uluitor”, a explicat expertul.

Următorul pas va fi cercetareaa potențialelor aplicații ale unui astfel de material, precum și găsirea altor aliaje cu proprietăți similare.

Oamenii de stiinţă avertizează: Una din zece specii este în pericol de dispariție