Campanie pentru raportarea reacțiilor adverse la medicamente 

Campania MedSafetyWeek se va desfăşura în perioada 7-13 noiembrie .

O campanie pentru raportarea reacţiilor adverse la medicamente se va desfășura săptămâna viitoare, la nivelul a peste 80 de state, inclusiv România. ”Vă rugăm să vă implicaţi pentru a ne ajuta să facem medicamentele mai sigure”, este mesajul transmis de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România este vorba despre campania MedSafetyWeek, care se va desfăşura săptămâna viitoare, 7-13 noiembrie 2022, potrivit g4media.ro.

82 de ţări se întrunesc pentru a încuraja raportarea reacţiilor adverse suspectate la medicamente, a transmis Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. 

.Instituţia speră să primească cât mai multe raportări, solicitând implicarea tuturor pentru a ajuta ca medicamentele să fie mai sigure pentru toţi. Potrivit Agenţiei, o reacție adversă se defineşte ca ”un răspuns nociv și nedorit, determinat de un medicament. Reacția adversă înseamna că apare un efect nedorit sau neintenţionat după utilizarea unui medicament. Sunt considerate reacţii adverse și efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greșită, abuzul și erorile de medicație sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale, transmite Agenţia. Instituţia prezintă, pe site-ul propriu, atât informaţii pentru pacienţi, cât şi pentru profesioniştii din sănătate legate de reacţiile adverse la medicamente.

O reacție adversă este un răspuns dăunător și neintenționat, care apare în timpul unui tratament cu un produs medicamentos folosit în doze utilizate în mod normal la om pentru profilaxia, diagnosticul sau tratamentul bolii ori pentru modificarea unor funcții fiziologice Factori favorizanți pentru apariția reacțiilor adverse sunt numărul mare de medicamente asociate, așa numita polimedicație, vîrsta pacienților, pacienții vîrstnici fiind cei mai expuși acestor tipuri de reacții, stări fiziologice particulare.

Exclusiv audio – Încă 1 km în Ferentari, dar tot frig în apartamentele din nordul București