România va beneficia de 34 de milioane de euro din partea UE pentru pagubele produse de seceta din 2022

Comisia Europeană a propus utilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acorda asistenţă financiară celor trei ţări afectate de secetă

Seceta
Seceta sursa foto pixabay

Parlamentul European a aprobat, miercuri, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia şi Turcia, potrivit digi24.ro.

Din această sumă 33,9 milioane euro sunt destinaţi României pentru daune cauzate de seceta severă din 2022

Italia va primi 20,9 milioane euro pentru daune cauzate de inundaţiile din septembrie 2022 din regiunea Marche, 400 de milioane euro find destinate pentru Turcia în urma a două cutremure majore din februarie 2023. Eurodeputaţii îşi exprimă „profunda solidaritate cu toate victimele, familiile lor şi toate persoanele afectate” de dezastrele naturale din România, Italia şi Turcia. Aceştia sunt îngrijoraţi de „creşterea numărului de dezastre naturale grave şi distructive în Europa” şi subliniază că „datorită schimbărilor climatice, fenomenele extreme, cum ar fi cele observate în România şi Italia ce au dus la situaţii de urgenţă, se vor intensifica şi se vor multiplica în continuare”.

Comisia Europeană a propus utilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acorda asistenţă financiară în valoare de aproape 455 de milioane de euro celor trei ţări.

Asistenţa FSUE va acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de salvare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, securizarea infrastructurii preventive şi protecţia patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare. În conformitate cu normele fondului, operaţiunile de urgenţă şi de salvare pot fi finanţate retroactiv de FSUE din prima zi a unui dezastru. Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost instituit pentru a răspunde dezastrelor naturale majore şi pentru a exprima solidaritatea europeană cu regiunile afectate de dezastre din Europa. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002. Peste 1.000 de români și-au pierdut viața în accidente rutiere în primele 8 luni ale acestui an