Nereguli grave descoperite de inspectorii ANSVSA la păstrarea cărnii de consum

Inspectorii au găsit produse expirate, unele depozitate necorespunzător, iar în alte cazuri a fost întrerupt lanţul frigorific.

carne
Carne

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au aplicat amenzi în valoare de 265.000 de lei, în urma unor controale făcute la depozite frigorifice cu produse alimentare de origine animală din Bucureşti şi cinci judeţe, potrivit stiripesurse.ro.

Inspectorii au găsit produse expirate, unele depozitate necorespunzător, iar în alte cazuri a fost întrerupt lanţul frigorific. ANSVSA a efectuat o acţiune tematică de control la depozite frigorifice cu produse alimentare de origine animală din judeţele Arad, Bihor, Braşov, Iaşi, Prahova şi din municipiul Bucureşti.

Acţiunea a vizat verificarea respectării normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă, a conformităţii documentelor însoţitoare, a termenelor de valabilitate, menţinerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilităţii, etichetarea, precum şi prelevarea de probe. Conform ANSVSA, s-au prelevat 23 de probe (18 probe din carne pasăre, 3 probe din muşchi de porc, 1 probă din macrou şi o probă din burtă de vită) pentru determinarea prezenţei Salmonella spp şi Listeria monocytogenes, precum şi reziduuri de medicamente de uz veterinar, substanţe cu acţiune hormonală şi contaminanţi. Probele prelevate vor fi analizate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

Au fost date amenzi de peste 260 mii lei, fiind verificată procedura de rechemare a produselor de la consumatori, în situaţia depistării unor neconformităţi.

Între principalele neconformităţi constatate se numără produse expirate identificate în spaţiile de depozitare; depozitarea necorespunzătoare a produselor; nerespectarea flux-ului tehnologic; întreruperea lanţului frigorific; depăşirea capacităţii de depozitare. Totodată, a fost reţinută oficial o cantitate totală de 1.131 kg (684 de kg de carcasă bovină şi 447 de kg de carne pasăre), care a fost dirijată pentru neutralizare la o unitate autorizată. Peste 1.000 de români și-au pierdut viața în accidente rutiere în primele 8 luni ale acestui an