Ciolacu (se) plânge pe umărul Ursulei von der Leyen

Liderul PSD a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene

Marcel Ciolacu, supărat pe „derapajele nedemocratice” ale Guvernului i-a trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care se plânge de modul politizat de acordare a banilor din buget și a fondurilor europene. Nemulțumirile lui Ciolacu au venit în urma respingerii tuturor amendamentelor pe care PSD le-a depus la Legea Bugetului pe 2021.

Necesitatea unei poziții publice din partea oficialilor europeni este justificată prin faptul că cetățenii români trebuie să se simtă protejați de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri, iar guvernele încalcă principiile democratice ale statului de drept.

 „Țara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziției din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români și pentru a ne apăra valorile democratice europene”, se arată în scrisoarea trimisă depreședintele Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, este o premieră în istoria postdecembristă, când partidele din Coaliție au aprobat un buget fără a accepta niciunul dintre amendamentele venite de la opoziție.

Acuzațiile PSD la adresa Guvernului Cîțu

Ciolacu acuză în același timp faptul că Guvernul Cîțu încearcă politizarea  fondurilor UE. „În elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, Guvernul nu s-a angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu opoziția sau cu partenerii sociali”.  Totodată, Ciolacu face referire la „atacul public și radical al Guvernului împotriva Avocatului Poporului, a membrilor Curții Constituționale a României și Consiliului Superior al Magistraturii”, la modul în care premierul și ministrul Justiției au criticat „deschis și public” o decizie definitivă luată de instanța, precum și amenințarea liderilor de sindicat de către Florin Cîțu.

Reamintim că PSD a depus peste 2.500 de amendamente la Legea Bugetului pe 2021, toate dintre acestea fiind respinse, atât în faza „comisiilor”, cât și în dezbaterile din plenul reunit.

Legea bugetului pe 2021 a fost adoptată, marți, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, cu 234 de voturi „pentru” și 170 de voturi „împotrivă”. PSD ia în calcul contestarea acestei legi la CCR, decizia urmând să fie luată, luni, în cadrul Biroului Permanent.

Citește și: PSD ia în calcul atacarea bugetului „de austeritate” la CCR