serban nicolae
sursă foto: romaniacurata.ro

Conflict între Vela și Nicolae

Arestarea Sorinei Pintea este, probabil, știrea săptămânii. Toată lumea vorbește despre asta ba pe Facebook, ba în presă, și mai nou chiar și în cadrul audierilor miniștrilor propuși pentru a forma guvernul Cîțu. Cum Șerban Nicolae nu își lasă colegii de breaslă la greu, mai ales dacă discutăm despre un membru PSD din garda veche, a ținut morțiș să monopolizeze audierea ministrului Marcel Vela, acuzându-l pe acesta cum că n-ar fi gestionat corespunzător arestarea fostului ministru al Sănătății. Cum era de așteptat, principala mulțumire a acestuia constă în afișarea Sorinei Pintea cu cătușe, lucru ce, potrivit contestatarilor, contravine drepturilor omului. Șerban Nicolae nu este primul care acuză rele tratamente ale poliției asupra lui Pintea, însă cu siguranță este primul care deschide un astfel de subiect într-o audiere, provocând un conflict.

„Am o problemă serioasă. Cazul Sorinei Pintea a atras atenţia asupra faptului că s-a încălcat legea. Am citat din legea 254/2013 care stabileşte că folosirea cătuşelor este interzisă cu excepţia cazurilor în care măsurile pentru restabilirea ordinii publice nu au dat rezultat şi doar pentru a împiedica evadarea deţinutului, vătămarea celor din jur sau provocarea de pagube. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt deosebit de clare şi legea nu face distincţie în funcţie de sexul persoanei, de prezenţa presei, etc. Textul legii este aplicabil pentru toţi şi extrem de clar. Din informaţiile pe care le deţin, ar exista un ordin al inspectorului şef al poliţiei din 2008, iar dacă se confirmă sunt lucruri grave, prin care se instituie regula pentru poliţişti de a încătuşa persoanele în stare de arest sau detenţie pe durata deplasărilor. Din punctul meu de vedere, fapta este încadrabilă la codul Penal, la supunerea la rele tratamente”, a spus Şerban Nicolae în comisia de audiere a lui Marcel Vela.

La rândul lui, Marcel Vela a ținut să-i răspundă lui Șerban Nicolae:

„Am dispus o anchetă la nivelul Poliţiei Capitalei după ce am văzut imaginile şi am coordonat o anchetă la nivelul direcţiei medicale, pentru că în fiecare centru de arest există şi un medic. Vom verifica dacă medicul şi-a făcut datoria. Vom lua şi măsuri dacă cineva chiar a greşit. Pe parte administrativă am primit deja ceva. Am aici un ordin al ministrului care abrogă ordinul 998 din 2005. Aici se clarifică condiţiile în care, într-un mod imperativ, nu se pun cătuşe: femeia gravidă, persoane peste 65 de ani, minorul sub 16 ani, persoane cu handicap, persoane care sunt cărate pe tărgi, dar şi persoane care sunt afectate la membrele superioare”, a spus Vela.

Citește și: Șerban Nicolae a căzut în dizgrația lui Ciolacu

#News