Putin pierde teren, după protestele în masă din Rusia

Încrederea populației din Rusia în Vladimir Putin a scăzut după arestarea lui Alexei Navalnîi și protestele din toată țara

Președintele rus, Vladimir Putin, pare să piardă teren în fața opozantului său, Alexei Navalnîi, cel pe care l-a băgat, de curând, în închisoare, eveniment care a stârnit un lung șir de proteste în Federația Rusă, anunță Digi24.

Încrederea pe care rușii o au în actuala administrație, implicit în președintele Vladimir Putin scade văzând cu ochii. Mai exact, vorbim de un procent de 29% în minus. În ultimii doi ani, rușii au început să aibă din ce în ce mai puțină încredere în actualul conducător, procentul scăzând exponențial, de la 59%, cu cât se putea lăuda Kremlinul în anul 2017. Potrivit Levada, în 2015, Putin se bucura de circa 80%.

În timp ce Putin scade, Navalnîi crește (chiar și în închisoare)

Desigur, apariția pe scena politică a lui Alexei Navalnîi a „ajutat” ca președintele să scadă în sondajele de opinie realizate de firmele specializate în domeniu, cel dintâi bucurându-se de 5%, peste liderul comuniștilor din Rusia, Ghennadi Ziuganov care a bifat un procent de 4%.

Chiar și așa, există suficienți cetățeni care încă sunt de partea lui Vladimir Putin, potrivit sondajului, cei între 18 ani și 24 ani aprobând activitatea președinției actuale ruse în proporție de 51%, deși procentul de încredere a scăzut dramatic în rândul categoriei de vârstă menționate anterior, totuși, în ultimii ani.

Protestele din Rusia, declinul președintelui

Desigur, Putin încă se bucură de o susținere destul de mare în rândul conaționalilor săi, astfel că, o eventuală demitere a sa, ori chiar o înfrângere la urne sună a mai de grabă a ipoteză utopică. Ceea ce este, însă știut este faptul că protestele împotriva administrației sale nu vor rămâne fără ecou, iar dacă opozanții săi vor ști să-și joace cărțile corect în următorii ani, folosind metode de tipul „picătura chinezească”, cândva, într-un viitor nu tocmai îndepărtat, am putea fi martorii picajului abrupt al unui regim.

Citește și: Medicul care l-a tratat pe Navalnîi a murit „subit”