Ajutor, încredere și speranță: Centrul pentru Seniori al Municipiului București

Trăim cu toții un proces ireversibil: înaintăm în vârstă. Cei mai norocoși au un venit lunar asigurat, o voce la capătul celălalt al telefonului și posibilitatea de a interacționa în mod real sau on-line cu membrii familiei. Ce se întâmplă, însă, cu cei care nu beneficiază de acest ”lux”?

Centrul pentru Seniori al Municipiului București se recomandă ca un serviciu public local destinat seniorilor și senioarelor din Municipiul București.

Misiunea este aceea de a crea programe și proiecte destinate vârstei a treia, care să pună accent pe îmbunătățirea calității vieții.

Și, totuși, Centrul pentru Seniori înseamnă mult mai mult decât un serviciu public.

Anul 2020 a fost anul dorului, al sigurătății, al izolării și al fricii. Dacă ne gândim la îmbătrânire, nu putem exclude frica, iar dacă ne gândim la singurătate, nu putem exclude uitarea. Nu vrem să fim uitați, dar pentru mulți, uitarea a devenit o constantă, nu doar în 2020.

Trăim cu toții un proces ireversibil: înaintăm în vârstă.

Cei mai norocoși au un venit lunar asigurat, o voce la capătul celălalt al telefonului și posibilitatea de a interacționa în mod real sau on-line cu membrii familiei.

Pentru ei, înaintarea în vârstă înseamnă calm, speranță și bucuria de a povesti celor dragi episoade din care nepoții învață și fără de care membrii familiei ar fi mai săraci.

Cu toții avem nevoie de bunici, dar câți bunici sunt uitați, ignorați sau priviți ca pe o povară, având doar o unică vină: timpul care trece și care ”îi îmbătrânește”  

Spuneam despre Centru că este mai mult decât un serviciu public, că înseamnă o speranță pentru un viitor optimist, calm și presărat cu mici bucurii și cu recunoaștere. Nu doar pentru bunici, ci pentru fiecare dintre noi.

Ca să știm exact cum a început ”speranța pentru viitor”, am vorbit cu Alexandra Dobre, Directorul General al Centrului pentru Seniori din Municipiului București.

Nu doar vocea multiplelor proiecte, ci și vocea care răspunde personal mesajelor de pe Facebook, Alexandra are timp pentru fiecare senior, are o vorbă bună pentru fiecare bunic, iar implicarea sa activă în proiectul destinat seniorilor a început de la un singur cuvânt: grija.

”Nu vârsta este povara cea mai mare, ci singurătatea”

Îl numesc motiv personal, deși nu este. Personal nu înseamnă egoism, ci înseamnă exemplu, un exemplu pentru noi toți. Bunica mea are 91 de ani, are probleme de sănătate, probleme cu care se confruntă fiecare om de vârsta a treia. Mulți sunt foarte neajutorați când ajung în acest punct. Nu poate sta nesupravegheată și este norocoasă că mă are, că ne are, că are o familie alături. Nu vârsta este povara ei cea mai mare, ci singurătatea. Pentru că, oricât ai vrea să-i fii 100% alături, nu reușești întotdeauna.

Este complicat să găsești și să ai încredere într-un străin care să-i ajute pe cei vârstnici și mă gândesc mereu la bunicii care nu au posibilități financiare. Cine îi ajută? Ce se întâmplă cu ei? Bunica mea este norocoasă, dar și noi suntem. Pentru că ajutând-o, am învățat să ajutăm.”

Informativ, ce este, de fapt, Centrul pentru Seniori al Municipiului București

Centrul a fost  înființat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București și sprijină proiectele de interes public în vederea stimulării contribuţiei sectorului non-profit la creşterea şi încurajarea participării active a persoanelor care au vârsta de peste 50 de ani, la viaţa comunităţii.

Astfel, este organizat şi funcţionează în baza Legii Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor Regulamentului de Organizare și Funcționare (ROF) a Regulamentului de Ordine Interioară (ROI), precum şi a celorlalte acte normative aplicabile în materie.

De asemenea, Centrul pentru Seniori al Municipiului București este finanţat din subvenții acordate de la bugetul local al Municipiului București, precum și din donații sau sponsorizări provenite de la persoane fizice și/sau juridice.

Mai exact, cum a luat ființă Centrul, ne spune tot Alexandra:

Începe ca o poveste. Înainte să vin aici, eram Director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, din Sectorul 4. Dezvoltam proiecte pe zona culturală, pentru segmentul de tineret. Și atunci, ca și acum, este nevoie de un sprijin constant din partea autorităților. . . Totul a pornit de la o sală de teatru, o sală pe care o administram noi. Primeam în scenă spectacole, regizori, actori, scenografi. Era o sală mică, aproximativ 50-60 de locuri.

În timp, am avut solicitări din partea asociațiilor de pensionari, iar seniorii veneau personal să ne întrebe de locuri, de bilete și dacă am putea să le asigurăm o mică reducere, un tarif preferențial. Cererea era mare, fapt care ne-a făcut să apelăm la Primărie și, astfel, am obținut gratuitate pentru vârstnici.

Mi-am dat seama că oamenii au nevoie de cultură și, da, statul este obligat să asigure accesul la cultură. Trebuie, în permanență, să luăm exemplu de la alte state, trebuie să punem accent pe ”îmbătrânirea activă”. E un termen nou pentru România, dar un termen care trebuie să existe în vocabularul de zi cu zi. Înainte nu exista o instituție care să se ocupe de acest segment. De aceea am aplicat”.

Atribuții Generale

Pentru realizarea obiectului său de activitate, Centrul pentru Seniori al Municipiului București are următoarele atribuţii generale:

– susţine şi finanţează proiecte de interes şi utilitate pentru persoanele de vârsta a treia, realizate în parteneriat cu unităţi şi instituţii de învăţământ din Municipiul Bucureşti, structuri ale administraţiei publice locale şi centrale considerate relevante, organizaţii neguvernamentale interne, naţionale şi internaţionale;

– încheie parteneriate cu persoane juridice (organizaţii neguvernamentale ş.a.) în scopul susţinerii, promovării şi valorificării programelor şi proiectelor de interes pentru seniori;

– organizează şi susţine evenimente, competiţii, festivaluri şi manifestări educative, cultural – artistice, sociale, civice, ecologice şi de divertisment pentru seniori;

– realizează proiecte şi activităţi privind cunoaşterea şi promovarea, culturii, religiei, tradiţiei, şi valorilor locale;

– urmărește implicarea activă a cât mai multor persoane vârstnice din București la activități sociale, culturale și de agrement.

Proiectele prezente înseamnă optimismul viitorului

Aniversarea căsătoriei”- Seniorii primesc o diplomă de onoare și plata unui premiu familiilor care aniversează împlinirea a 25, 50 și respectiv 75 de ani de căsătorie, începând cu data de 22 iunie 2018. Astfel, familiile care împlinesc 25 de ani de căsătorie urmează să primească o diplomă de onoare şi un premiu în valoare de 1.000 de lei, familiile care împlinesc 50 de ani de căsătorie urmează să primească o diplomă de onoare și un premiu în valoare de 1.500 de lei, iar  familiile care împlinesc 75 de ani de căsătorie vor primi o diplomă de onoare și un premiu în valoare de 3.000 de lei.

Ochelari pentru vârsta a treia”- Acest proiect prevede acordarea unui sprijin financiar privind decontarea unei perechi de ochelari de vedere, în valoare de maximum 250 lei/net, pensionarilor domiciliați în Municipiul București care au pensia mai mică decât salariul minim net pe economie, adică 1346 lei/net, în conformitate cu prevederile Regulamentului anexat. 

Vieți centenare” – Toți seniorii bucureșteni care au împlinit vârsta de 100 de ani sau mai mult, cu domiciliul stabil în București, vor primi din partea Primăriei Capitalei, prin CSMB, suma de  5.000 de lei, alături de o plachetă onorifică – „un omagiu adus vieții și contribuției avute în dezvoltarea societății”.

Sunt doar parte dintre proiecte, în Centru existând numeroase acțiuni sau programe culturale de interes local destinate persoanelor de vârsta a treia. Există servicii publice care vin în sprijinul persoanelor vârstnice, prin creşterea confortului psihic, prin implicarea în activităţi cu caracter recreativ și socio-cultural, precum și prin dezvoltarea unei atitudini de întrajutorare între semeni.

Se pune accent pe stimularea, menţinerea capacităţilor fizice şi intelectuale ale persoanelor, desfăşurarea de activitaţi socio-culturale, de socializare şi relaţionare, precum şi activităţi accesibile acestei categorii de vârstă.

Despre donații versus ajutorul de la stat

Alexandra Dobre spune că, în mod normal, finanțarea vine de la bugetul de stat, iar Centrul se află ”sub aripa” Primăriei. Cu toate acestea, în condițiile în care nu a fost aprobat, încă, bugetul, angajații Centrului nu pot sta degeaba. Au încheiat parteneriate cu ONG-urile și primesc sprijin și de la persoane fizice.

În România, termenul de donație duce, automat, la ideea de ban: banul tranzacționat, fluid, bancnota care face diferența.

Totuși, cele mai multe donații făcute către Centrul pentru Seniori al Municipiului București reprezintă donații în produse și în alimente.

Anul trecut, pe vremea când traversam Starea de Urgență, am decis o camapanie în zona publică. Am strâns donații în alimente și produse alimentare și ne-am dus la ușile pensionarilor. Practic, am bătut din ușă în ușă. M-am mobilizat pentru că e important să existe cineva care să se ocupe de aceste segment.

Promovează, interacționează, ajută și sunt omniprezenți: atât angajații, cât și Alexandra informează vârstnicii despre activitățile Centrului atât on-line, cât și fizic:

Am intrat pe grupuri de Facebook destinate seniorilor și compuse din senori. Încercăm să-i informăm și la punctul nostru de lucru. Există numeroase broșuri cu activitatea noastră, dar și cu informații de interes general. Una dintre broșuri este tipărită în câteva mii de exemplare și ajunge pretutindeni, fie că este vorba de biserici, de spitale, teatre, sau Biblioteca Metropolitană. Cele mai rapide canale prin care ne facem publică activitatea rămân pagina de Facebook, presa, interviurile, zona media, radio sau televiziunea.

Singurătatea se tratează

Pe lângă numeroasele proiecte, implicarea, activitatea vie și transparența constantă, mi-a atras atenția un număr de telefon, număr existent pe pagina Centrului. Seniorii pot suna gratuit pentru a obține o informație utilă, pentru a se implica în comunitate sau dacă se simt singuri.

Am întrebat-o pe Alexandra câți aleg să formeze acel număr, câți recunosc singurătatea și cum poate trata Centrul o voce care și-a depășit orgoliul și temerile și a prins curaj, recunoscând izolarea apăsătoare.

Chiar ieri a venit o colegă de la call-center. Răspunsese la un astfel de apel. E vorba de o doamnă care își dorește să poată vorbi cu un psiholog. E o situație destul de dură pentru dânsa, soțul a decedat în cursul anului trecut, e singură și are mari probleme financiare. Simte că a ajuns la marginea prăpastiei și are nevoie doar de o vorbă bună.

Am contactat un psiholog și ne vom implica în cazul dânsei.

Mai mult decât un serviciu public de interes local, Centrul pentru Seniori al Municipiului București ne vizează pe fiecare dintre noi: înseamnă respectul pentru familie, o poveste de viață și o familie pentru cei ce se simt singuri.

Pentru că optimismul se învață în fiecare zi.

Citește și: Recunoștință și respect. Primăria Capitalei, omagiu adus Floricăi Ioniță, prima femeie parașutist de după cel de-al Doilea Război Mondial

Foto1

Foto2