Tensionata moțiune de cenzură, fără numărul necesar de voturi

Ziua zero, caz în care nu se mai ivește nimic, așa cum am fost obișnuiți până acum, a venit! Se pare că astăzi Senatul și Camera deputaților se vor reuni într-o ședință comună pentru a citi și vota controversata și tensionata moțiune de cenzură inițiată de către cei de la PSD și UDMR.

Citește și: Kelemen Hunor visează alianțe după cum bate vântul

„Conform evaluării noastre actuale, nu există numărul necesar de voturi, chiar dacă PSD este normal că încearcă să creeze această percepţie publică. Sigur că vom vedea, nu mai avem mult de aşteptat şi vom vedea ce se va întâmpla mâine, noi suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Căderea moţiunii înseamnă continuarea activităţii Guvernului şi ambiţia de a pune în practică toate măsurile benefice incluse în programul de guvernare. În cazul în care se va aduna numărul de voturi necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură, sigur că ne ducem spre anticipate”, a declarat, în cursul zilei de ieri prim-ministrul Ludovic Orban. 

De menționat că această moțiune, denumită cancanist, „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, a fost semnată de un număr de 208 parlamentari, ceea ce transformă situația într-una cu adevărat tensionata.

„Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, susţin semnatarii moţiunii. 

Conform Regulamentului moțiunii de cenzură, aceasta se poate prezenta în ședința comună a celor două camere mai devreme menționate într-un termen de 5 zile de la depunere. De asemenea, aceasta se pare că are loc la 3 zile de când a fost în termen, astfel că cel puțin deocamdată, se află în program.

„Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece. Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că, dacă nu schimbă regulile, vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură. 

Citește și: Moțiunea de cenzură a PSD, simulacru scris de portarul Vasile?

#News