Între Chin și Amin, de Toma Enache, este unul dintre filmele românești care te marchează, care-ți lasă un nod în gât și-un gust amar în gură. Despre o istorie pe care avem tendința să o uităm, doar pentru că nu am trăit-o noi. Despre închisorile comuniste, despre Experimentul Pitești, despre suferință, prigoană și ură.

Iată ce se scria pe pagina oficială de Facebook Între chin și amin, de curând:

Citește și: Filmul „colectiv” va rula în februarie în cinematografe

”Trofeul Festivalului IPIFF 2019 pentru cel mai bun lung metraj de ficțiune, ediția XIV.
Mulțumim echipei fantastice care a lucrat la acest film!

„Între chin și amin este un film care te duce în iad, îți arată că oamenii pot deveni brute, te scufundă în smoala încinsă a lumii păcătoșilor, te ține acolo sufocat și revoltat, cu lacrimi de neputință în ochi, pentru ca apoi să te ridice spre rai. Ridicarea aceasta se produce prin iubire sau credință. Iubirea față de cel/cea pe care o iubești, credința în Dumnezeu. La finalul filmului, m-am întrebat dacă cele două pot fi despărțite. Probabil că nu. Nu poți să iubești pe cineva cu adevărat dacă nu crezi în Dumnezeu sau în ceva superior, cosmic, într-o forță mai puternică decât cea de care noi, oamenii, suntem capabili.
„Aici e iadul”, spune călăul, în film. Chiar dacă trupul e în iad, spiritul poate fi, prin iubire și credință, în rai, spun deținuții.
E frumos, e poetic, dar nu trebuie să uităm niciodată că mii de tineri au fost torturați în lagărele comuniste, că mulți și-au pierdut viața în chinuri îngrozitoare. Toma Enache a avut flerul și decența de a nu ne arăta tot ce s-a întâmplat în spatele gratiilor. Unele lucruri sunt atât de oribile încât nu pot fi privite. E frumos să spui că iubirea și credința te salvează, dar tineri fără absolut nicio vină au murit la Pitești, așteptând izbăvirea. Oamenii s-au transformate în demoni.”

Cristian Hagi”

Citește și: Capra cu Trei Iezi, filmul din spatele poveștii

“Un film despre credință, suferință, iubire și iertare.

Un film despre viața trăită cu trupul în iad și sufletul în rai.

Un film, poem dramatic, odă tulburătoare închinată sfinților închisorilor comuniste și în mod special celor care au trăit ororile „Experimentului Pitești”

Între Chin și Amin rulează în această perioadă în cinematografele din țară, printre care Galați (Cinema „Prof. Ioan Manole – Casa de Cultură) unde se va desfășura o proiecție specială în prezența regizorului, încă și Cluj, Alba Iulia, etc.

#News