BREAKING NEWS: Guvernul Orban a PICAT
CAPTURĂ LIVE TEXT DIGI24

Breaking news: Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost un succes

Guvernul Orban a PICAT, după cum era poate de așteptat pentru unii sau alții, deși pronosticurile s-au arătat imprecise chiar și astăzi, înainte de votarea acesteia. Astfel, cei de la PSD, împreună cu UDMR au reușit să pice Guvernul Orban. Cu un pic de ajutor și din partea lui Victor Ponta, ce-i drept.

Distribuția voturilor și declarații

VOTURI PENTRU: 261

După un circ ca la carte, în care Marcel Ciolacu s-a chinuit să citească de pe foaie, beștelind multe dintre cuvintele pe care cine știe cine i le scrisese, Ludovic Orban a urmat discursului acestuia, taxându-i savuros greșelile de exprimare, cât și fake news-urile înșirate de PSD.

De asemenea, Ludovic Orban a ținut să clarifice controversa legată de schimbul de geci dintre acesta și Liviu Dragnea, eveniment întâmplat în 2009, când Crin Antonescu tocmai ce se pregătea să pună bazele alianței USL. Potrivit lui Orban, Dragnea ar fi ieșit în public îmbrăcat cu geaca galbenă, actualul prim-ministru refuzând să iasă în fața românilor cu o geacă roșie, PSD, motivând că nu va purta niciodată o astfel de geacă, ceea ce e în sine un breaking news.

Orban i-a mai acuzat pe cei de la PSD cum că împrumturile pe care guvernul său le-a făcut, sunt, de fapt, vina lor, întrucât găurile făcute de administrațiile PSD ai ultimilor trei ani nu le-a lăsat pnl-iștilor de ales, aceștia având acum o misiune grea ce implică o mare operațiune de curățenie și peticire a distrugerilor.

Declarații de dinainte de votarea moțiunii

Iată ce se suținea în această moțiune, pe vremea când soarta acesteia nu era cunoscută:

„Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere!

Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, spuneau cei ce au inițiat moțiunea de cenzură.

Citește și: Tensionata moțiune de cenzură este așteptată la vot

„Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece.

Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că, dacă nu schimbă regulile, vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

#News