Mai multe lebede diagnosticate cu gripă aviară, găsite moarte pe un iaz din județul Suceava

Cele 15 lebede au fost găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, pe raza unui fond de vânătoare din judeţ

Un nou caz de gripă aviară H5N1 a fost diagnosticat la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, pe raza unui fond de vânătoare din judeţului Suceava, informează ANSVSA. Potrivit Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări domestice. ANSVSA a transmis instrucţiuni clare către toate structurile teritoriale subordonate (DSVSA judeţene), privind suplimentarea măsurilor de prevenire şi supraveghere la nivel naţional, pentru evitarea apariţiei de noi focare, potrivit gandul.ro.

Pe întreg teritoriul României, exploataţiile de păsări autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, cu sistem de creştere liber şi ecologic, trebuie să ţină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice.

De asemenea, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României, se arată într-un comunicat al ANSVSA. În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populaţiei, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor măsuri: Separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice, evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate, atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice, limitarea pe cât posibil a accesului tuturor păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

ANSVSA mai precizează că are colaborare cu o serie de instituţii implicate în observarea, supravegherea şi monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăţi ornitologice, Asociaţia Biosfera Delta Dunării, asociaţii de vânătoare

„O atenţie deosebită va fi acordată transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat, provenite din ţările unde evoluează focare de influenţă aviară în ultima perioadă. În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană, care provin din zone de protecţie sau supraveghere. Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de ANSVSA şi structurile subordonate de la nivel local. Valul epidemic de influenţă aviară înalt patogenă, de subtip preponderent H5N1, care a debutat la finele anului 2021, continuă să afecteze Europa”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Bărbat reținut de polițiști, după ce a incendiat înarmat un autoturism