Refugiu montan cu observator panoramic construit în Munţii Bodoc

Refugiul care va avea patru etaje, va fi unic în ţară

Muntii Bodoc
Muntii Bodoc sursa foto : VisitCovasna.ro

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a obţinut autorizaţia de construire pentru refugiul montan cu observator panoramic care va fi amplasat în Munţii Bodoc, la o altitudine de 1.190 metri. Vicepreşedintele CJ Covasna, Jakab Istvan Barna, a declarat că acest obiectiv, care va avea patru etaje, va fi unic în ţară şi va constitui o atracţie turistică, potrivit g4media.ro.

Structura construcţiei va fi realizată din lemn şi metal, parterul va servi drept adăpost pentru turişti, iar la etajele superioare vor exista, printre altele, o cabină panoramică şi o platformă de observare

Potrivit acestuia, investiţia se cifrează la circa 1 milion de lei, iar suma va fi accesată din fonduri europene. „Acum doi ani am plecat cu proiectul acesta spunând că nu se poate, adică au spus alţii că nu se poate face şi, iată, acum avem autorizaţia de construire (…) Targetul meu personal ar fi să-l terminăm anul acesta, dar depinde cum primim finanţare. E un proiect care nu se poate opri, având şi autorizaţie de construcţie o să îl facem. Termenul de finalizare este 2024-2025”, a declarat Jakab Istvan Barna.

Refugiul montan cu observator panoramic se încadrează perfect în strategia judeţului Covasna de creare de noi atracţii turistice, menite să contribuie la dezvoltarea acestui sector.

„Am conceput o strategie împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului Visit Covasna şi, acum câţiva ani când am pornit la drum, am zis că sunt trei teme importante în ceea ce priveşte turismul: o temă este istoria trăită, care se referă la castelele şi conacele din judeţul nostru, o altă temă este natura neîmblânzită şi a treia, sănătate din natură sau balneologie. În fiecare segment, noi, Consiliul Judeţean, facem investiţii. Dacă ne referim de ecoturism sau turism activ sau natura neîmblânzită, cum spunem noi, putem vorbi despre refugiul montan cu observator panoramic din Munţii Bodoc”, a menţionat Jakab Istvan Barna.

În judeţul Covasna există mai multe refugii montane realizate de Salvamont, printre care cel din Munţii Bodoc

Acesta este construit la o altitudine de 1.044 metri, cel din Vârful Lăcăuţi, Munţii Vrancei, aflat la o altitudine de 1.700 metri, în cel mai înalt punct montan din judeţ, precum şi refugiile „Trei Hotare” în Munţii Baraolt şi „Ţeţelea” din Munţii Turiei, în zona Ciomad-Balvanyos. Alte informaţii privind refugiile şi traseele montane din judeţul Covasna pot fi găsite pe site-ul www.natcov.ro. Femeie obligată de soț să se prostitueze timp de opt ani