Comisia Europeană propune noi reglementări dure privind consumul de alcool la volan

Șoferii începători vor primi permisul de conducere pentru o perioadă de 2 ani care va fi de probă

Sofer
Sofer sursa foto pixabay

Pentru reducerea accidentelor de circulație mortale, Comisia Europeană solicită interzicerea completă a consumului de alcool pentru o categorie de șoferi, potrivit ziare.com.

/propuneri/propunere-comisie–alcool-volan-1839488

Deși tinerii reprezintă doar 8% din toți șoferii din UE, în aproximativ două din cinci accidente rutiere mortale este implicat un șofer cu vârsta de sub 30 de ani

Pentru a pune capăt acestui fenomen, Comisia Europeană, în textul cu propunerile sale privind modernizarea regulilor privind permisele de conducere pe care l-a prezentat la 1 martie 2023, propune instituirea unui cadru de reglementare mai strict pentru șoferii începători, care sunt de obicei si cei mai tineri. Oricine obține un permis de conducere va avea o perioadă de probă de doi ani, timp în care nu se va bucura de aceleași privilegii ca și șoferii cu experiență. Una dintre obligațiile șoferilor începători va fi să nu consume deloc alcool dacă intenționează să conducă.

Cel mai des întâlnit standard pentru nivelurile acceptabile de alcool din sânge în timpul conducerii unui automobil este în Europa de Vest de 0,5 ‰.

În majoritatea țărilor din Europa de Est această valoare este mai mică și variază între 0,0 ‰ și 0,3 ‰. La scurt timp după publicarea textului Comisiei, organizația belgiană de mobilitate VAB a realizat un sondaj în care a întrebat 1.650 de persoane cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani dacă sunt în favoarea sau împotriva propunerii. 

83,6 % dintre respondenți au spus că sunt de acord. Un procent de 57,5% au subliniat că interdicția ar trebui să se aplice tuturor șoferilor, indiferent de vârstă, în timp ce 26,1% au spus că interdicția de a consuma alcool ar trebui impusă doar celor care au permis de conducere de mai puțin de trei ani. România, afectată de un nou val de aer rece