Oraș antic ascuns de vegetație timp de mii de ani, descoperit în Amazon

Orașul a fost construit acum aproximativ 2.500 de ani, oamenii trăind acolo până la 1.000 de ani, potrivit arheologilor.

Amazon
Amazon sursa foto pixabay

Un imens oraș antic a fost descoperit în Amazon, ascuns de vegetație timp de mii de ani. Cercetătorii spun că această descoperire schimbă tot ceea ce se știe despre istoria oamenilor care trăiesc în acea zonă. Casele și piețele din zona Upano din estul Ecuadorului erau conectate printr-o rețea uluitoare de drumuri și canale, potrivit digi24.ro.

Zona se află în umbra unui vulcan care a creat soluri locale bogate, dar ar fi putut duce și la distrugerea societății.

„Acesta este mai vechi decât orice alt sit pe care îl cunoaștem în Amazon. Avem o viziune eurocentrică asupra civilizației, dar acest lucru arată că trebuie să ne schimbăm ideea despre ceea ce este cultura și civilizația”, a declarat profesorul Stephen Rostain, director de investigații la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, care a condus cercetarea. „Schimbă modul în care vedem culturile amazoniene. Majoritatea oamenilor își imaginează grupuri mici, probabil goi, trăind în colibe și curățând pământul. Acest lucru arată că oamenii antici trăiau în societăți urbane complicate”, a explicat co-autorul Antoine Dorison.

 Orașul a fost construit în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, oamenii trăind acolo până la 1.000 de ani, potrivit arheologilor. Oamenii de știință cred că multe erau case, dar unele erau folosite în scopuri ceremoniale.

O rețea de drumuri drepte și căi a conectat multe dintre platforme, inclusiv una care se întindea pe 25 km. „Rețeaua de drumuri este foarte sofisticată. Se întinde pe o distanță mare, totul este conectat. Și există unghiuri drepte, ceea ce este foarte impresionant”, a spus Antoine Dorison. Oamenii de știință au identificat, de asemenea, diguri cu șanțuri pe ambele părți, despre care cred că au fost canale care au ajutat la gestionarea apei abundente din regiune.

Au existat semne de amenințări la adresa orașelor, unele șanțuri au blocat intrările în așezări și pot fi dovezi ale amenințărilor din partea oamenilor din apropiere.

 Cercetătorii au găsit pentru prima dată dovezi ale unui oraș în anii 1970, dar aceasta este prima dată când un studiu cuprinzător a fost finalizat, după 25 de ani de cercetare. El dezvăluie o societate mare, complexă, care pare a fi chiar mai mare decât binecunoscutele societăți mayașe din Mexic și America Centrală.

 „Imaginați-vă că ați descoperit o altă civilizație ca Maya, dar cu o arhitectură complet diferită”, a explicat Jose Iriarte, profesor de arheologie la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicat în această cercetare.

Oamenii din Kilamope și Upano care locuiau acolo se concentrau, probabil, în cea mai mare parte pe agricultură. Oamenii mâncau porumb și cartofi dulci și, probabil, consumau „chicha”, un tip de bere dulce, au mai adăugat experții. Un sfert de milion de persoane au vizitat anul trecut grădina botanică din Cluj