România, afectată de un nou val de aer rece

Masa de aer va cuprinde de luni și zona de sud și sud-est a țării

Iarna
Iarna Sursa foto: pixabay

„Masa de aer rece a coborât în zona țării noastre, astfel încât astăzi, cel puțin în jumătatea nordică a țării, temperaturile nu au mai depășit 4 grade Celsius la amiază, după cele 15-16 și chiar 20 de grade Celsius în partea vestică, ieri, potrivit digi24.ro,

De luni, această masă de aer va cuprinde și zona de sud și sud-est a țării, astfel încât debutul săptămânii va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obișnuit. Vorbim despre maxime de 3-4 grade, inclusiv în Capitală.

Iar minimele vor fi de -11 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei. De la mijlocul săptămânii, temperaturile vor mai crește și ne vom apropia de cele normale pentru această perioadă. Vorbim despre maxime între 1 și 8 grade și minime între -5 până la 5 grade. Însă, tot de la mijlocul săptămânii vor fi și precipitații.

Va ninge în zona montană, vor predomina ninsorile. Dar nu excludem să avem și în zonele joase de relief precipitații sub formă de ploaie și lopoviță, pentru că temperaturile scăzute vor favoriza acest context, în condițiile în care un nou ciclon se va forma în Mediterană”, a declarat Elena Mateescu, ANM.

Datele pentru 18-25 decembrie, săptămâna Crăciunului, arată o săptămână cu temperaturi apropiate de normal.

În schimb, între 25 și 1 ianuarie temperaturile vor fi puțin mai mari decât cele normale pentru acea perioadă. „Cu siguranță lucrurile se mai pot schimba, suntem încă departe. Ne-am obisnuit cu o atmosferă în dinamică și cu contexte sinoptice atât de diferențiate prin aceste alternanțe de la o zi la alta. Fie că vorbim despre perioade foarte călduroase, fie că vorbim despre perioade reci, în care trecem de la 20 de grade la 2-3 grade în doar 24 de ore”, a declarat Elena Mateescu. Primul tronson din Transalpina de Apuseni va fi inaugurat în 15 decembrie