Lucian Bute, în Pantheonul sportului canadian

Fostului pugilist româno-canadian i se recunoaște valoarea în țara de adopție

Fostul pugilist româno-canadian Lucian Bute a fost inclus, miercuri, în Pantheonul sporturilor din provincia canadiană Quebec, pentru performanțele realizate în cariera sa, relatează presa locală.   

„După toată cariera mea, să fiu inclus în Pantheonul sporturilor e ceva extraordinar. După ce am devenit campion mondial, în 2007, aceasta este practic cea mai importantă seară pentru mine. Asta arată că Lucian Bute a făcut ceva pentru sportul din Quebec, a marcat istoria. Este o onoare şi sunt foarte emoţionat”, a declarat Bute la ceremonie.

Bute (41 ani) a intrat în istorie în cadrul celei de-a 30-a Gale a Panhteonului Sporturilor din Quebec, alături de alţi patru foşti sportivi, hocheistul Guy Carbonneau, schiorul de fond Alex Harvey, hocheista Caroline Ouellette şi ciclista Marie-Helene Premont, o specialistă în mountain bike. De asemenea, în acest Hall of Fame al provinciei canadiene au fost primiţi cu această ocazie şi arbitra de fotbal Sonia Denoncourt şi Tom Quinn, preşedintele Consiliului de administraţie al Institutului Naţional de Sport din Quebec.

Cuvinte de apreciere au venit și din partea fostului său antrenor, Stephane Laroucge, carea a firmat într-un interviu pentru Journal de Montreal că ceea ce a reușit Lucian Bute marchează mai mult decât doar cariera sportivă a unui fost campion mondial. „Este un moment frumos și nu îl marchezi doar devenind campion mondial. Îl marchezi prin prezența ta, prin mesajul pe care îl lași, prin personalitatea și identitatea ta. Este o onoarea pentru noi, pentru lumea boxului, dar de asemenea o mare realizare pentru Lucian Bute, ceea ce va lăsa ca o moștenre a boxului”, a mai spus Larouche.

Lucian Bute este al doilea „produs” al antrenorului Larouche care ajunge în Pantheornul Sporturilor din Quebec, după Eric Lucas. De altfel, cei doi boxeri se cunosc, în 2003 românul îi era partener de sparring lui Lucas, care a afirmat, la acel moment, că nimeni nu i-a dat atâta „bătaie de cap” precum Lucian, motiv pentru care s-a luat decizia ca românul să fie luat sub „aripa” lui Larouche. „Mi-a spus că Lucian a fost excepțional și că trebuie să-l angajăm cât mai repede”, a mai spus Stephane Larouche pentru Journal de Montreal.

Lucian Bute şi-a anunţat încheierea carierei în martie 2019, la vârsta de 39 de ani. Bute susţinuse ultimul său meci din cariera profesionistă pe 25 februarie 2017, la Quebec City, pierzând prin KO în faţa columbianului Eleider Alvarez. Lucian Bute, care şi-a apărat cu succes de nouă ori titlul mondial IBF la supermijlocie între 2007 şi 2012, a încheiat cu un palmares la profesionişti de 32 de victorii (25 KO) şi 5 înfrângeri (2 KO).

Citește și: Doroftei, dovada că „nimeni nu e profet în țara lui”