Alexandru Rafila

Prof. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS avertizează faptul că în cel mult două săptămâni, în țara noastră se vor raporta 10.000 de infectări zilnice. Acesta a precizat, la România 9, faptul că este nevoie de creșterea capacității de testare, dar mai ales de o atenție mai profundă pe măsurile de sănătate publică, în special pe anchetele epidemiologice.

 „Am putea să creștem și capacitatea de testare încât să putem să facem circa 80 de mii de teste pe zi,  în condiții de calitate, adică să știm sigur că testele pe care le facem nu le facem degeaba și să nu dăm rezultate fals pozitive sau, mai ales, fals negative, atunci sigur că am putea să ținem și lucrurile sub control mai bine pentru că noi, in momentul de față, nu reușim un lucru – lumea se concentrează pe măsurile legate de încetarea unor activități și așa mai departe și nu se concentrează pe măsurile de sănătate publică, adică identificarea persoanelor infectate, identificarea contacților, testarea contacților, izolarea contacților izolarea tuturor celor care sunt pozitivi, pentru că asta au făcut toate țările care au pus lucrurile sub control”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Reamintim că în acest moment, România are, în teorie, o capacitate de testare de 50.000 de unități, până acum neatingându-se pragul de 40.000 de teste. Există, însă, discrepanțe majore între testele făcute în diferite județe din țară, astfel, dacă la Cluj se fac și 3.000 de teste pe zi, în Călărași s-au făcut numai 8 (opt), fapt ce poate duce la indici de infectare nereali, dar și la neaplicarea corectă a măsurilor ce se impun în funcție de incidență.

Citește și: Rafila nu ne vede bine: până la alegeri, 10.000 de cazuri

#News