Spania a înregistrat primul caz de transmitere a gripei aviare la om

Persoana infectată este un angajat al unei ferme de păsări din Guadalajara.

Un lucrător de la o fermă de păsări din Spania a contractat gripă aviară la sfârşitul lui septembrie, într-un caz rar de transmitere la om, potrivit digi24.ro. El a rămas asimptomatic până când a fost testat negativ, fără să aibă alte infecţii cunoscute.

La ferma de păsări din Guadalajara au fost depistate, pe 17 septembrie, cazuri de boală printre păsările de curte.

„Pe 28 septembrie 2022, Centrul naţional de microbiologie a confirmat un caz de gripă aviară A(H5N1) la un bărbat asimptomatic care anterior fusese testat negativ”, a comunicat Ministerul Sănătății.

Lucrătorul a fost plasat în izolare la domiciliul său până când a fost testat negativ pe 27 septembrie. Singurul lui contact apropiat a fost negativ, a transmis Ministerul Sănătății din Spania. Ministerul subliniază că „transmiterea de la păsări la om este considerată un fenomen rar, iar transmiterea de la om la om este extrem de rară”.În Spania, „au fost detectate 79 de focare la păsări sălbatice şi 36 în fermele de păsări”, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii.

Europa s-a confruntat anul acesta cu cea mai gravă criză de gripă aviară înregistrată vreodată, cu aproape 50 de milioane de păsări sacrificate

Persistența virusului pe durata verii sporește riscul extinderii infecțiilor în următorul sezon, a avertizat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). „În condițiile în care a început migrarea de toamnă și a crescut numărul păsărilor sălbatice care petrec iarna în Europa, există un risc mai ridicat de gripă aviară decât în anii precedenți, din cauza persistenței virusului în Europa”, susține Guilhem de Seze, oficial în cadrul EFSA.

Extinderea gripei aviare înalt patogenă este un motiv de îngrijorare pentru guverne și industria avicolă, din cauza numărului ridicat de păsări sacrificate, a posibilității restricționării comerțului și a riscului transmiterii la om. Un număr fără precedent de focare a fost raportat vara aceasta la păsările de curte și sălbatice, provocând mortalitate masivă în rândul coloniilor de reproducere a păsărilor de pe coasta de nord a Atlantic, conform studiului realizat de EFSA, Centrul european de prevenire și control al bolilor și un laborator de referință din UE.

Piața volantă de la Academia Militară din Capitală, închisă temporar din cauza neregulilor constatate de către ANPC