ora

S-a tot discutat despre renunțarea la ora de iarna în 2020, dar încă nu s-a luat o decizie oficială. S-a discutat despre noaptea mai lungă, zile mai scurte, mai mult soare, dimineți mai lente. Și totuși: în 2020 cei patru pereți ai pandemiei nu au fost prea mult influențați de ce se întâmplă cu orele, minutele și secunda precisă la care soarele decide să răsară. Sau să apună.

Schimbările sunt amânate pentru anul 2021, an privit cu optimism de unii și cu multă incertitudine de mulți.

Ultimele date ar spune că statele membre vor dezbate schimbarea orei în 2021. Mult așteptatul anunț (din punctul unora de vedere) ar fi trebuit să fie făcut undeva în luna aprilie a anului 2020, dar a intervenit celebrul virus.

Capital dezbătea problema încă de la mijocul lunii septembrie și, conform unei propuneri a Comitetului de Turism şi Transporturi al Uniunii Europene, schimbarea sezonieră a orei ar putea înceta, iar fiecare stat membru UE va trebui să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă. Comisia Europeană va analiza fiecare decizie. Anul acesta ar putea fi ultimul în care România mai poate trece la ora de iarnă. Decizia de renunțare la ora de iarnă depinde de fiecare stat în parte și ar putea intra în vigoare din 2021.

Conform deciziei, țările care decid să rămână la ora de vară vor schimba pentru ultima dată ceasul în ultima duminică din martie a anului 2021. De asemenea, statele membre UE care preferă ora de iarnă vor schimba ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie a anului viitor.

Că pierdem sau câștigăm valoroasa oră pentru care se agită mulți, specialiștii nu sunt de acord cu  schimbarea fusului orar. În același timp, medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul.

Dacă întrebăm un copil sau un vârsnic, răspunsul va fi cam același: sunt anumite categorii de vârstă care resimt foarte puternic această schimbare pe care unii o privesc cu superficialitate. Trecerea la ora de iarnă poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Din acest motiv, cei de la Ministerul Sănătății au cerut în urmă cu câțiva ani, mai exact în 2018, să se renunțe la schimbarea orei.

Citește și: Pompierii ISU, eroii generației noastre. Iubitori de oameni, iubitori și de animale

#News