Fenomen meteorologic spectaculos la Arad 

Este vorba despre apariția norilor de tip Shelf Cloud

Shelf Cloud
Shelf Cloud sursa foto pixabay

În România a avut loc un fenomen meteorologic rar, respectiv apariția norilor de tip Shelf Cloud. Fenomenul a putut fi observat pe cer de arădeni, oamenilor fiindu-le teamă de apariția unei tornade, din cauza aspectului norilor, potrivit stiripesurse.ro.

Un nor Shelf Cloud este un nor jos, orizontal, în formă de pană, asociat cu un front de rafale de furtună (sau, ocazional, cu un front rece, chiar și în absența furtunilor)

În partea din spate a norului Shelf se poate observa deseori o mișcare ascendentă a norului,  partea inferioară fiind deseori turbulentă, clocotitoare și ruptă de vânt. Norii Shelf seamănă cu valurile mari sau chiar cu un tsunami și pot avea un aspect foarte înfricoșător, deoarece sunt de obicei foarte joase. Uneori se pot forma la doar câteva sute de metri deasupra solului. Norii Shelf Cloud sunt extrem de vânați de către fotografi, deoarece oferă imagini extrem de spectaculoase. Nori cumulonimbus arcus, cunoscuți și sub denumirea de shelf clouds (nori – sertar, formă similară cu cea a unui sertar), se dezvoltă când aerul cald din față are o mișcare ascendentă, lentă, urmând ca aerul rece să se ,,prăbușească” in spatele acelei benzi. Acea bandă este zona de contact dintre mișcarea ascendentă și cea descendentă, din spate.

Pericol de epidemie de rujeolă în România