ANPC, sfaturi pentru cumpărători privind alimentele cumpărate

Termenul de valabilitate trebuie să fie scris clar și intact iar produsul trebuie să nu aibă un miros suspect în cazul cărnii, laptelui și a ouălor.

Supermarket
Supermarket sursa foto pixabay

Reprezentanții ANPC ii sfătuiesc pe cumpărători să fie atenți la o serie de alimente din magazine, care pot conduce la boli în contextul temperaturilor caniculare din ultimele săptămâni. Cumpărătorii trebuie să fie atenți la locul de unde se aprovizionează, dar și la etichetele produselor, transmite ANPC, potrivit romaniatv.net.

Termenul de valabilitate trebuie să fie scris clar și intact iar produsul trebuie să nu aibă un miros suspect în cazul cărnii, laptelui și a ouălor.

De asemenea, e foarte important ca vitrina din care  se iau alimentele să aibă o temperatură de -18 grade Celsius pentru produsele congelate și între 4 și 8 grade Celsius pentru cele în stare refrigerată, mai transmite instituția. Carnea vândută la vrac trebuie să fie manipulată de vânzători care poartă mănuși, mască și au părul acoperit pentru a evita eventualele incidente neplăcute. Un produs proaspăt are un miros neutru și o culoare nemodificată. Și de această dată alimentele trebuie să fie păstrate într-o vitrină cu o temperatură între 4 și 8 grade Celsius, în această situație fiind nevoie de un paravan transparent de sticlă sau un plexiglas de 110 cm înălțime.

ANPC a oferit și o serie de detalii despre calitatea laptelui care are un termen de valabilitate destul de redus, mai ales dacă sticla a fost deschisă.

Specialiștii recomandă utilizarea laptelui în maxim 3 zile. Laptele UHT este cel mai sigur deoarece ambalarea se face prin pasteurizare la temperaturi înalte. În plus, acesta nu mai are nevoie de fierbere, în timp ce laptele proaspăt se fierbe imediat după cumpărare. La magazin trebuie să stea la aceeași temperatură ca și carnea, comercianții fiind obligați să scrie pe ambalaj concentrația de grăsime, proveninența, concentrația de sare și dacă are zahăr adăugat.

Cumpărătorii români sunt îndemnați de ANPC să citească de fiecare dată etichetele de pe produse și atunci când este vorba de mezeluri, brânzeturi și derivate din lapte.

Eticheta trebuie să conțină cât mai puține ingrediente ca alimentul să fie bun de consumat. Nu trebuie cumpărate produse care nu sunt complet vidate, au mirosuri și culori schimbate. Produsele de patiserie și de cofetărie se încadrează, de asemenea, în categoria celor care se strică repede și care pot determina probleme de sănătate. Un alt produs care reprezintă un pericol pentru organismul uman este peștele, proaspăt sau congelat. Dacă nu este depozitat corespunzător are un miros înțepător, ochii lui devin albi, în timp ce carnea este moale. Pericol de epidemie de rujeolă în România