Foto: playtech.ro

În cursul weekendului trecut scriam un editorial (pe care, de altfel, îl puteți citi în josul paginii), unde povesteam despre pericolele din spatele fake news-urilor și, deopotrivă, îi blamam pe colegii de breaslă care apelează la o astfel de metodă de a face trafic. Fake news-ul face, din păcate, parte din cotidian, indiferent dacă ne place sau nu. Cum îl combatem? Prin atenție sporită la detalii, ori prin verificarea surselor citite. Desigur, nu e corect ca cititorul să se transforme într-un jurnalist de investigație. Nu asta este treaba lui. Cititorul este un consumator de presă, iar presa ar trebui să fie, prin natura ei, sursă veridică de informare.

Iar dacă din partea publicațiilor de propagandă (mai mici sau mai mari) te poți aștepta la orice, ce te faci atunci când unul din site-urile de referință recurge la o astfel de practică sinistră?

Haideți să luăm următorul titlu de la Observator News (da, site-ul ACELUI Observator de la Antena 1).

Într-unul din articole, redactorul scrie în titlu: „Un politician din Slatina a murit la câteva ore de la externare, după ce a fost tratat de COVID-19. Avea 43 ani

Atașăm captura de ecran.

De unde înțelegem că Dragoș Turcitu, politicianul din Slatina despre care se vorbește, ar fi murit de COVID-19, cu toate că ar fi fost externat. Fără să citească conținutul articolului, cititorul și-ar putea pune următoarea întrebare? „Cum i-au dat acestuia drumul, de vreme ce, în mod cert, nu era vindecat?”. Observați cât de repede se poate transforma un astfel de titlu într-un fake news dodoloț care să contribuie la veșnicele teorii anti-covid?

Însă apoi vine și conținutul articolului, de unde aflăm de fapt că respectivul polician slătinean ar fi murit, cel mai probabil, de infarct, acuzând în prealabil dureri specifice.

Observând link-ul cu trimitere către Adevărul, dau click și observ nu numai că articolul din Observator News este copiat cuvânt cu cuvânt din Adevărul de Slatina, însă și în sursa inițială se vehiculează același tip de titlu „clickbait” (ro: „momeală).

Iată, din start, două publicații cu o oarecare notorietate ce aleg să tragă paiul scurt al fake news-ului de tip clickbait. În egală măsură, două fete redactor, una, cel mai probabil școlită pe la Sputnik (redactorul Adevărul de Slatina), cealaltă leneșă și dornică de a-și bifa cât mai repede norma zilnică (redactorul Observator News), ambele contribuind la veșnica propagare a știrilor mincinoase, ori parțial mincinoase, de tip momeală. Același lucru se poate spune și despre editorii coordonatori ai celor două publicații, cei ce au permis unor astfel de titluri să zburde libere pe internet, dând naștere unor noi controverse și punând „paie pe foc”.

De altfel, redacțiile locale Adevărul nu sunt la prima lor abatere de acest fel. Un caz asemănător a fost semnalat în Galați unde, Adevărul de Galați a decis, la un moment dat, publicarea unui interviu inventat, „luat” regizorului Cristian Ban. Observând „nefăcuta” redactorului de la Adevărul, Teatrul „Fani Tardini” din Galați a publicat un drept la replică, pe care îl puteți citi aici, semnalând grava eroare deotonlogică a respectivului redactor.

Fac, cu această ocazie, un apel către toți colegii de breaslă și-i rog să-și amintească ceea ce au învățat pe băncile școlii, cât și motivul pentru care au luat decizia de a deveni oameni de presă.

Citește și EDITORIALUL: Fake news-ul nostru, cel de toate zilele

#News