Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), a declarat la Digi 24, că există o puternică corelație între cele două evenimente majore ale acestei toamne, începutul anului școlar, cu redeschiderea școlilor, și alegerile locale (27 septembrie).

„Acum mie mi se pare că toată lumea discută despre două lucruri care mi se pare extrem de corelate – alegeri locale și redeschiderea școlilor. Păi, nu vă supărați, alegerile locale, cei care urmează să fie desemnați ca cei mai buni gospodari din localitățile din România, n-ar trebui acum să dea dovada spiritului gospodăresc în această perioadă și să facă funcționale școlile? Adică mie mi se pare că dacă în această perioadă nu reușesc să facă acest lucru, discuția despre participarea lor la procesul electoral, eu aș pune-o foarte serios sub semnul întrebării.

Adică vrei să mergi la alegeri, dar nu poți să gestionezi o problemă care, nu zic că este simplă, dar este rezolvabilă, să asiguri niște condiții igienice decente, n-aș spune minimale, că are un înțeles foarte divers, în funcție de persoana care apreciază acest lucru, niște condiții igienice decente în toate școlile din România. Și atunci, răspunsul pentru alegeri, într-un fel, ar putea să se lege și el de acest obiectiv”, a spus Rafila.

Acesta a recomandat să se găsească cât mai repede soluții pentru acele școli care nu au apă curentă.

„Se pot găsi soluții în care să existe apă care chiar dacă nu este curentă, poate fi utilizată pentru spălatul pe mâini. Eu nu aș recomanda deschiderea cursurilor într-o școală în care nu există o astfel de soluție niciodată. Aia nu e școală, nu vă supărați, ce învață copilul la școală? Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le învețe este igiena. Or dacă primul lucru îl învață este lipsa de igienă, atunci îmi pare rău…”, a concluzionat Alexandru Rafila.

Altfel, la nivelul României, 38% din școlile din mediul rural au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare, în timp ce în mediul urban, 7% din școli au aceleași condiții.

#News

Citește și: Tătaru: „În a doua jumătate a lunii august vă vom spune exact cum se va deschide şcoala”