Avertisment: Fenomenul ‘El Nino’ va provoca ierni cu temperaturi de vară

Cele mai afectate vor fi SUA și Europa

Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a ONU a avertizat că lumea ar trebui să se pregătească pentru dezvoltarea fenomenului „El Nino”, un val de caldura care va veni din Pacific și va afecta întreaga lume, potrivit stiripesurse.ro

Potrivit avertismentului, la finalul anului, când în SUA și Europa ar trebui să fie temperaturi de iarnă, vor exista temperaturi de vară.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat cum se manifestă acest fenomen și în ce fel va fi afectată Europa. „Este vorba despre ape mai calde decât în mod normal, pe suprafețe mari din Pacificul tropical. Până acum, am avut o situație opusă, acolo au existat anomalii negative, anume temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit. Ultimii opt ani au fost cei mai calzi, în ciuda faptului că au fost înregistrate temperaturi atât de scăzute în zona tropicală.

Este vorba despre un fenomen natural, care duce la cuplarea circulației oceanice cu vânturile de deasupra suprafeței, conducând la apariția unor anomalii pozitive sau negative.

După trei ani cu anomalii negative în Pacificul tropical, sunt semne că vom avea o fază pozitivă, care va ajunge la maturitate în iarna aceasta. Totodată, sunt șanse peste 80% ca noua fază pozitivă să se declanșeze în toamnă, însă, asupra temperaturii medii globale, efectul cel mai mare va fi înregistrat anul viitor. În Europa nu sunt semne foarte puternice. Singurele episoade severe, provocate de „El Nino”, ar putea fi prezente în a doua parte a iernii. Cu toate acestea, nu este vorba despre un semnal puternic. Fenomenul are un impact mare în Pacific, în Africa de Sud, dar și în America de Nord și de Sud”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

Bărbat arestat preventiv pentru nerespectarea arestului la domiciliu