Firea a dat afară un nume-cheie din funcția de director, de teamă că-i fură locul de la Primăria Capitalei. Lui Bogdan Stanoevici i-a încetat, luni, contractul de director al Circului Metropolitan București, deoarece Corpul de Control a identificat un „management defectuos” și folosirea ineficientă a fondurilor publice, informează Primăria Capitalei.

Adio funcției de director!

Bogdan Stanoevici este în preaviz de 15 zile, iar după această perioadă, Gabriela Firea va numi o nouă conducere interimară, până la organizarea concursului de management.

„Măsura a fost luată în baza unei misiuni de control efectuate de Corpul de Control al Primarului General, din care rezultă un management defectuos la nivelul instituției conduse de Bogdan Stanoevici, atât în calitate de angajator, cât și în calitate de ordonator terțiar de credite”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Firea l-a dat afară din funcția de director de teamă că-i fură locul de la Primăria Capitalei

Conform raportului, „în decursul anilor 2017 – 2018, au fost achiziționate trei producții artistice din străinătate în valoare totală de 595.000 euro, care au adus încasări totale de doar 52.000 euro, deși managerul are ca atribuție principală ‘urmărirea modului de realizare a veniturilor proprii programate și găsirea de soluții pentru creșterea acestora”.

Din analiza modului în care au fost încheiate aceste contracte s-au constatat mai multe deficiențe, iar acestea sunt, potrivit Primăriei:

– nu a fost prezentată modalitatea prin care s-a ajuns să fie ales producătorul extern;

– contractele externe sunt semnate doar de managerul instituției și nu prezintă viza de control financiar preventiv propriu și nici viza de legalitate juridică.

Deși existau posturi vacante în organigrama Circului Metropolitan București, Stanoevici a preferat să lucreze pe contracte de colaborare.

În 2018 au fost încheiate „contracte de colaborare, atât cu colaboratorii externi cât și cu proprii angajați: 1.138 contracte de colaborare încheiate în baza Legii nr. 8/1996 și în baza Codului Civil pentru care s-a achitat suma de 5.786.668 lei, la un nivel al veniturilor nete încasate de numai 3.032.612 lei”.

Citește și Primăria Capitalei, somată să achite milioane de euro

„S-a constatat o folosire „ineficientă și neeficace a fondurilor publice fără a exista o corelație cu respectarea principiilor necesității, oportunității, legalității și regularității, conform legii”, spune sursa citată, redând pasaje din raportul Corpului de Control.

Director full-time, candidat la Primăria Capitalei, part-time

„Misiunea Corpului de Control al Primarului General, demarată în luna noiembrie a anului trecut, nu are implicații politice, nu are nicio legatură cu candidatura domnului Bogdan Stanoevici la alegerile prezidențiale sau/și locale, aceste acțiuni desfășurându-se constant, la toate instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, conform legii”, mai explică municipalitatea.

Pe data de 25 ianuarie, fostul ministru pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a anuntat ca va candida din partea partidului ADER in cursa pentru scaunul de primar general al Bucurestiului. În 2019, acesta a candidat și la alegerile prezidențiale.

#NEWS