Bobotează îmbuteliată la Galați. Anul acesta nu se va mai arunca crucea în Dunăre

Reguli noi, adaptate perioade pandemice pe care o traversăm

Dacă în toți ceilalți ani, Bobotează reușea să strângă laolată sute și chiar mii de credincioși, pe Faleza Dunării din Galați, anul acesta, în contextul pandemiei și sub auspiciul regulilor aferente perioadei dificile pe care o traversăm, sărbătoarea se va derula diferit, anunță Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pe larg, anul acesta nu se va organiza celebra cursă a prinderii crucii, însă nici festivitățile creștin-ortodoxe aferente sărbătorii, de pe Faleza Dunării, din Zona Elice. Cu toate acestea, menționează Arhiepiscopia, se vor organiza, în ziua de 6 ianuarie, slujbe bisericești în lăcașele de cult, cu stricta respectare a normelor de protecție sanitară.

Aghiazma va fi îmbuteliată și dată tuturor celor prezenți la procesiunile religioase, punându-se, astfel, stop unui obicei de ani de zile, în care apa sfințită se aducea în butoaie de unde cetățenii își umpleau unul sau mai multe bidonașe (ca să fie!).

„La toate bisericile parohiale, în ziua de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, după săvârșirea Slujbei de Sfințire Mare a apei, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată până seara în cele 150.000 de sticle pregătite cu mare grijă de preoți, cu sprijinul voluntarilor parohiali, bine ştiind că poporul drept credincios atât de mult o cinsteşte, iar ea devine acum, în pandemie, o putere harică mult mai mare pentru sănătatea sufletească şi trupescă a credincioşilor noştri. Pentru evitarea situațiilor neplăcute și a păstra dominantă bucuria înnoirii şi sfinţirii sufletelor şi trupurilor noastre se vor crea mai multe puncte de distribuire a Aghiasmei Mari. În ziua de 6 ianuarie, la Praznicul Împărătesc al Botezului Domnului, în fiecare biserică va fi săvârșită Sfânta Liturghie urmată de Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de către preoți pentru a fi binecuvântați prin stropire credincioșii prezenți la slujbă în această zi de mare sărbătoare”, scrie în comunicatul de presă redactat de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Galerie fotografiii Bobotează 2019

Citește și: ÎPS Teodosie și slujba de Bobotează

#News