Terapie intensivă (G4 Media)

Medicul chirurg Paul Ichim face apel la juriștii din cadrul Colegiului Medicilor să ia atitudine în urma acuzațiilor grave care li se aduc celor din lumea medicală, considerați de „experții” de pe social media „de-a dreptul criminali”. Medicul s-a arătat foarte deranjat de un mesaj apărut pe Facebook, în care cadrele medicale sunt acuzate că ar fi intubat un pacient diagnosticat cu Covid, contrar voinței sale, mai mult, că aceasta a și murit în urma operațiunii de intubare.

„Am citit o postare dimineață, de-a dreptul….năucitoare. În ea se spunea că o persoană de vreo 50 de ani ajunsă cu Covid în spital, ar fi fost dusă în ATI și contrar voinței personale a fost intubata și a murit.

La prima citire constați că ăștia din lumea medicală sunt de-a dreptul criminali, omoară nevinovații nevaccinați intubându-i”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook, subliniind că asemenea sugestie nu trebuie lăsată să circule fără a comenta ceva.

De altfel, medicul a explicat faptul că admisia în terapie intensivă se face în urma unui protocol, în funcție de statusul biologic al pacientului, „în cazul nostru fiind vorba despre gradul de insuficiență respiratorie. La fel și procedura de asistare mecanică respiratorie, cunoaște reguli precise”, a mai spus medicul.

Totodată, acesta și-a continuat explicații medicale, cu precizări clare pentru situația pacienților aflați în această stare. „Au o desaturare extremă în oxigen, iar lipsa acestuia în țesuturi afectează sever funcția cerebrală și a cordului. Nu se vorbește în situația de față de pacienți cu funcții cognitive normale. Ei sunt in iminență de stop cardiorespirator când se intubează”, a mai spus medicul. De asemenea, Ichim a ținut să sublinieze că medicii din terapie intensivă fac toate eforturile ca pacienții să nu ajungă la intubat. „Până și epuizarea musculaturii respiratorii în cadrul hipoxiei, poate precipita un dezastru”, a completat medicul gălățean.

De altfel, Paul Ichim le-a sugerat celor care aruncă cu asemenea acuzații la adresa cadrelor medicale să le ceară parlamentarilor „cu păreri ciudate” să amendeze legea în sensul celor de pe afară și să refuze resuscitatea. Ba mai mult, să evite spitalele, dacă tot le este frică de „criminalii ăștia din spitale”.

De asemenea, le transmite acestora ca în cazul în care mai vin cu astfel de acuze care au iz penal, „ori aveți dovezi în sensul celor afirmate și vă adresați forurilor legale competente, ori riscați să fiți acuzați de calomnie”, a concluzionat medicul Paul Ichim.

Citește și: Dosar penal pentru dezinformare făcută pe rețelele de socializare