Elena Ceaușescu a reușit să-și inventeze multe profesii fiind, pe rând, inginer chimist, doctor în chimie şi, în sfârşit, academician. S-a autointitulat savantă de renume mondial și a fost dictatorul din umbră pe vremea Epocii de Aur.

Întrebările care se pun sunt: ce făcea atunci când nu trebuia să joace vreun rol și ce o interesa cu adevărat atunci când putea fi ea însăși. Sau, ce era atunci când nu era un simplu fals, un produs al cultului personalității.

Elena Ceaușescu prefera să se ascundă în vila din Primăverii și asta zilnic. Păstra un secret pe care doar fiul ei, Valentin Ceaușescu, l-ar fi știut. Mai exact: înlătura personalul, se întindea pe jos și începea să facă yoga. Pare destul de dubios ca un om fără prea multă educație să înțeleagă vreun sens spiritual sau să aibă nevoie de relaxarea intelectului, dar se pare că soția dictatorului ar fi avut nevoie de practici fizice, exerciții de respirație, concentrare și meditație.

Elena Ceaușescu a dorit ca acțiunea sa să rămână, însă, secretă, după cum a dezvăluit Ștefan Maitec pentru republica.ro. Fiul celebrului sculptor Ovidiu Maitec a povestit despre începuturile yoga în România și afinitatea lui Valentin Ceaușescu pentru această activitate.

”Valentin Ceaușescu, fiind student în Elveția, vine la un moment dat acasă și îi face capul mare mamei sale, povestindu-i despre meditația transcendentală pe care a practicat-o acolo. La foarte scurt timp se creează o catedră de meditație transcendentală la Facultatea de Psihologie din București. Meditația transcendentală devine o modă, prinde, și iată cum, deodată, încep ședințele la care veneau toți oamenii importanți din România acelui moment. Întâlnirile aveau loc în garsoniera dublă a verișoarei mele”, povestește Ștefan Maitec pentru sursa citată.

Citește și: CTP, machiavelic și simpatic: „Domnu’ Trump, injectați-vă domne niște detergent, domne!”

#News