Într-o nou articol, Ion Cristoiu descrie situația noii alianțe PNL – USR – PLUS, în contextul alegerilor locale din București. În opinia jurnalistului, excluderea PMP din această alianță pentru Capitală nu reprezintă o decizie dintre cele mai bune. De asemenea, Cristoiu amintește despre liderul USR, Dan Barna care se confruntă în acest moment cu o anchetă DNA, fiind vizat pentru acte de corupție. În egală măsură, acesta este de părere că oricare dintre partidele alianței ar fi sortite eșecului, caz în care ar candida separat.

„Presa de sîmbătă, 1 august 2020, a proclamat drept evenimentul principal al verii anunţarea candidaţilor comuni la localele pe Bucureşti ai PNL – USR-PLUS. Aşteptarea acestui anunţ a fost potenţată în plan emoţional de ştirile şi zvonurile despre un posibil eşec al negocierilor dintre PNL şi Alianţa USR-PLUS. Au fost lansate cu abilitate în spaţiul public ştiri din culise menite a schiţa în USR un partid neînduplecat cînd vine vorba de puritatea candidaţilor, un fel de partid bolşevic pentru care pînă şi apropierea în spaţiul unui autobuz trezeşte frisoane la gîndul unei infectări a membrilor cu virusul corupţiei. Fireşte, în tot acest timp Dan Barna, liderul USR, e anchetat de DNA, împreună cu familia şi amicii sub suspiciunea de corupţie. Pentru partidele de tip bolşevic astfel de realităţi sînt lipsite de importanţă. Singurul lucru care contează e credinţa nestrămutată în religia de partid. USR şi-a jucat bine fecioria politico-ideologică. A cîştigat mai mult decît şi-a propus. În realitate o participare a Alianţei la Bucureşti pe liste separate ar fi fost un dezastru inevitabil. Aşa cum se vede chiar din lista impusă de Alianţă în materie de candidaturi reprezentanţii USR-PLUS în bătălia pentru primării ar fi fost alungaţi de alegătorii din sector de la uşă pe motiv că N-avem nimic de reparat la baie. Prin urmare nu PNL a avut nevoie de USR-PLUS, ci dimpotrivă partidul lui Dan Barna şi cel al lui Dacian Cioloş au avut nevoie de alianţa cu PNL.”, declară Ion Cristoiu pe cristoiublog.ro.

Cristoiu: „USR şi-a jucat bine fecioria politico-ideologică”

În același context, publicistul Ion Cristoiu remarcă asemănarea dintre soarta avută de PMP în cadrul alianței de dreapta pentru alegerile locale din București și excluderile de tip „Moscova”.

„Excluderea PMP din Coaliţia de Dreapta are însă şi o semnificaţie care depăşeşte cu mult alegerile locale. Deoarece Dreapta avea nevoie ca de aer de a se prezenta unită la localele pe Bucureşti, excluderea PMP ia înfăţişarea unei acţiuni politico-ideologice, de excludere de tip Moscova a unui partid din rîndul partidelor frăţeşti.”, completează Ion Cristoiu pe același blog.

Citește și: Ioana Constantin dă lecții de doctrine politice apostolilor „dreptei moderne” – USR PLUS

#News